Η διαμόρφωση και η τσιμεντόστρωση της πλατείας (με δαπάνες της Μαρίας και του Θρασύβουλου Βογιαζίδη του Λεωνίδα) έγινε το 1953 και εκείνη την εποχή θεωρήθηκε μεγάλη πρόοδος.

Αργότερα, το 1998 τα παιδιά του Δημήτρη και της Νομικής Παλαιοκρασσά φρόντισαν για την πλακόστρωση (με φυσικές λείες πλάκες) της πλατείας.

 

Στο βόρειο μέρος της πλατείας υπάρχει στήλη με ανάγλυφα τα ονόματα των (μέχρι το 1957) ευεργετών του χωριού.

Αγιασμός για τα έργα τσιμεντόστρωσης της πλατείας του χωριού.

 

Ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 1953.

 

Πάνω ακριβώς από την Ανδριάνα σύζ. Δημ.Χαζάπη διακρίνεται ο Γιαλούρης Βασίλης του Λεωνίδα (1234).

Πάνω από τον Γιαλούρη είναι ο Γεωργαρής Θεόδωρος (12214) και δεξιά (και κάτω από τη σημαία) η σύζυγος του Σύμπουρα Ειρήνη του Νικολάου (12214). Ακριβώς δίπλα στην Ειρήνη στα δεξιά ο Κουρτέσης Χρήστος του Κωνσταντίνου (1322) και στα δεξιά του Κουρτέση στη φωτογραφία η Λογοθέτη Ευαγγελία του Νικολάου (1314) σύζ. Παλαιοκρασσά Μιχαήλ του Ιωάννη (Χάλη).

 

Στο πάνω δεξιό τμήμα της φωτογραφίας διακρίνονται (από αριστερά προς τα δεξιά) οι Λογοθέτης Επαμεινώνδας του Δημητρίου (12331) (με άσπρο κουστούμι και σκούρα γραβάτα), του Μπουκουβάλας Γεώργιος του Αντωνίου (113) (με άσπρο πουκάμισο), πίσω δεξιά του με το άσπρο πουκάμισο ο Κυρτάτας Πέτρος του Ιακώβου  (1411481) και ο Φαλαγκάς Γιαννούλης του Δημητρίου (14321) (με το ριγέ πουκάμισο). Εμπρός και ανάμεσα από Λογοθέτη και Μπουκουβάλα διακρίνεται η Μπεγλέρη Ανδριάνα του Χρήστου (154)  σύζ. Κουρτέση Κωνσταντίνου του Παναγιώτη (Κοντή). Εμπρός αριστερά από την Ανδριάνα, με το κολιέ είναι η Τρούμπη Ειρήνη του Ιωάννη (12132) σύζ. Καναγκίνη Βιργιλίου ενώ ακριβώς μπροστά από την Ανδριάνα είναι η Κυρτάτα Ασημίνα του Ιακώβου (1411482) σύζ. Σαρρή Αντωνίου του Δημ.

Δεξιά από την Καρυστινάκη διακρίνεται η Πασχάλη Φωτεινή (Φωτεινιώ) του Θεοδοσίου (111253) που κοιτάζει προς το δεξιό τμήμα της φωτογραφίας . Ακριβώς αριστερά από την Πασχάλη (και κάτω από την Μπεγλέρη Ανδριάνα) διακρίνεται το πάνω μέρος του προσώπου της Παλαιοκρασσά Μίνας του Επαμεινώνδα (11383) συζ. Στεφάνου Χαριλάου του Δημητρίου. Κάτω δεξιά από την Πασχάλη, η κυρία με τα άσπρα μαλλιά και τα γυαλιά είναι η Πολέμη Σεβαστή του Περικλή (113175) σύζ. Ξηροπαΐδη Γεωργίου του Μιχαήλ. Κάτω δεξιά από την Σεβαστή είναι η Κυρτάτα  Μαριγούλα του Νικολάου (1411452) σύζ. Γαλφιανάκη Αντωνίου του Ευ. που κοιτάζει προς το φακό της φωτογραφικής μηχανής.

Η πλατεία είχε αρχικά στρωθεί με φυσικές πλάκες το 1915, (που προσέφεραν από το κτήμα του Νικολάου Αρ. Μπίστη τα παιδιά του) με δαπάνες του Λεωνίδα Θρ. Βογιαζίδου.

Οι πλάκες αυτές ήταν μάλλον ανώμαλες, με αρκετή μεταξύ τους απόσταση, και η πλατεία ήταν σχετικά επικλινής (προς την αυλή του σχολείου).

 

 

Για να δείτε πως ήταν η πλατεία πριν την τσιμεντόστρωση πατήστε εδώ.

Πρώτη φωτογραφία.

 

 Τη φωτογραφία αυτή του 1953 προσέφερε ο κος Νικόλαος Αντώνογλου

 

 

Στο κέντρο της φωτογραφίας φαίνεται η Μίνα Καρυστινάκη (με τα άσπρα μαλλιά και τον άσπρο γιακά). Εμπρός της, στα αριστερά της φωτογραφίας, φαίνεται ο Παπανικόλας Καλογήρου (1) που κρατάει βιβλίο και επίσης διακρίνεται ο Παπανίκος Βασιλόπουλος (1) που βάζει το καλυμμαύχι του. Πίσω από τον Παπανικόλα διακρίνεται (το πρόσωπο του κρύβεται μερικά από το καλυμμαύχι) με το σκούρο σακάκι και τα γυαλιά ο γιος της Καρυστινάκη Αντώνης.

 

Αριστερά του Παπανικόλα ο Βασιλόπουλος Μιχαήλ του Νικολάου (13). Δίπλα στον Βασιλόπουλο, αριστερά στη φωτογραφία, ο Κουτσούκος Ανδρέας του Λεωνίδα (Σπούγιας) (1183) (με γραβάτα) και πιο δίπλα με το άσπρο πουκάμισο ο δάσκαλος Σάλαρης Γεώργιος του Κωνσταντίνου (1122241) . Πίσω δεξιά από τον Σάλαρη (και με τη σημαία να κρύβει ελαφρά μέρος του προσώπου του) είναι ο Κουρτέσης Νικόλαος του Γεωργίου (Ζουρίλας) ( 125). Πίσω αριστερά από τον Κουρτέση είναι ο Μάγειρος Ευάγγελος του Αντωνίου (16). Ακριβώς εμπρός από τον Σάλαρη η Ξηροπαΐδη Κούλα του Γεωργίου (1255) σύζ. Πολέμη Ευαγγέλου που κρατάει το γιο της Λεωνίδα. Πίσω από τον Βασιλόπουλο ο μεγαλόσωμος με το άσπρο πουκάμισο είναι ο Μανδαράκας Γεώργιος του Ανδρέα (121). Δεξιά του Μανδαράκα με τα σκούρα μαλλιά και μουστάκι διακρίνεται ο Ζαννάκης Λεωνίδας του Νικολάου (16). Ακριβώς πίσω δεξιά από τον Σπούγια διακρίνεται ο Χαζάπης Κώστας του Ανδρέα (1134).

 

Ακριβώς πίσω και αριστερά από την Καρυστινάκη φαίνεται η Σύμπουρα Ανδριάνα του Δημητρίου (1512) σύζ. Χαζάπη Δημητρίου του Νικολάου βαστάει τον γιό της Νικολό (113222). Αριστερά του Νικολού χαμογελαστή η Φαλαγκά Ανδριάνα του Γεωργίου (13221) (Κρέστα) σύζ. Πολέμη Σταμάτη του Ηρακλή. Πίσω και δεξιά από την Καρυστινάκη η Λογοθέτη Μαρία του Επαμεινώνδα (1231) σύζ. Μπαφαλούκου Θεοδώρου (Καγιά) η οποία κοιτάζει το φακό της φωτ. μηχανής.

Σύντομο ιστορικό

 

Δεύτερη φωτογραφία η οποία τραβήχτηκε την ίδια ημέρα και την οποία προσέφερε η κυρία Βασιλοπούλου Ιουλία του Μιχαήλ

Ορθιοι αριστερά από το τραπέζι οι

 

Μπεγλέρης Λεονάρδος του Νικολάου (Λούης) (171) και ο

Λογοθέτης Επαμεινώνδας του Δημητρίου (12331).

 

Καθιστοί στο τραπέζι αρχίζοντας από την κεφαλή και συνεχίζοντας όπως κινούνται οι δείκτες του ρολογιού,

Με το άσπρο πουκάμισο ο Βασιλόπουλος Ευάγγελος του Νικολάου (14),

Φαλαγκάς Γιαννούλης του Δημητρίου (14321),

Καρυστινάκης Αντώνης του Λεωνίδα (1125321)

Βασιλόπουλος Μιχαήλ του Νικολάου (13)

Πολέμη Μίνα του Κλεάνθη (112532) σύζ. Καρυστινάκη Λεωνίδα του Α.

Φαλαγκά Κούλα του Δημητρίου (14322)

Λογοθέτη Μαρία του Επαμεινώνδα (1231)

Βαλμά Αννα του Λεωνίδα (111B4) σύζ. Φαλαγκά Γιαννούλη του Δημητρίου

Παπανικόλας Καλογήρου (1)

Παπανίκος Βασιλόπουλος (1)

Σάλαρης Γεώργιος του Κωνσταντίνου (1122241)

Σύμπουρας Αντώνιος του Δημητρίου (1511)

Φαλαγκάς Νικόλαος του Ιωάννη (12272)

Κουτσούκος Ανδρέας του Λεωνίδα (Σπούγιας) (1183) και

Φαλαγκάς Γιαννούλης του Θεοδοσίου (14314) (με το μπαστούνι, δίπλα στον Ευ.Βασιλόπουλο)

 

Καθιστός στο πεζούλι πάνω δεξιά με το σκούρο σακάκι ο Κυρτάτας Νικόλαος του Πέτρου (Οσιος) (141145)

Πατήστε εδώ για να δείτε μια άλλη φωτογραφία

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο

των φωτογραφιών με στιγμιότυπα από ομάδες Στενιωτών

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα