Δεν υπάρχει σαφής διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στο Κατωχώρι και το Απανωχώρι. Αυτό, πρέπει να θεωρείται σαν φυσική συνέπεια, δεδομένου ότι η προς τα επάνω επέκταση του χωριού έγινε ανάλογα με τον διατιθέμενο δομικό ή οικοπεδικό χώρο και επομένως, αυτόν ακολούθησε η προς τα απάνω οικιστική ζώνη, το Απανωχώρι.

Ωστόσο όμως, Απανωχώρι θεωρείται η οικιστική ζώνη που εκτείνεται πάνω από τη νοητή γραμμή που ορίζεται ως εξής:

 

Κάτω από τα σπίτια στο «Τούρκικο»(*), κάτω από το σπίτι της Ευανθίας και του Ιωάννη Ηρακλή Χαρχαρού (11351), κάτω από του Ευαγγέλου και της Ελένης Στεφάνου (121), της Λουλίας και του Γιώργη Δημητρίου Χαζάπη (Μπεγιώγη) (112) του Δημητρίου και της Πάτρας Γεωργίου Παλαιοκρασσά (111122121), του Ανδρέα Νικολάου Παλαιοκρασσά (Λυρά) (1241) του Γιώργη Ιωάννου Χαζάπη (Χαϊδεμένου) (1118) , του Νικατή (112241) , του Σταμάτη Νικολάου Παλαιοκρασσά (Λάτη) (1243), του Νικολάου και Αννίκας Βαλμά (11142) , του Κωνσταντίνου Λεωνίδα Βεστάρχη (116), του Βασίλη και Μαριγούλας Κατσίκη (133) (**), του Λεονάρδου Νικολάου Κυρτάτα (Κρήπα) (1112) (**), του Νικολάου Αντωνίου και Αρετής Σύμπουρα (152), της Ανεζιώς και Σωκράτη Πασχάλη (11121), του Ζαννή Σταματίου Πολέμη (Παπαζαννή) (11122) του Δημήτρη και Πηνελόπης Πολέμη (Πίκουλου) (141221), του Αντώνη και Κοκώνας Μπουκουβάλα (Λιμοκοντόρου) (11), του Αντώνη και Μαριγούλας Κουτσούκου (Μπραμπρά) (129), του Γιώργη Αντωνίου Μπέη (Σαρανταπουλιά) (1153). Απέναντι μετά το γεφύρι στο ρέμα κάτω από το σπίτι της Καλλιόπης Θεοφ. Μπουκουβάλα (1321), του Πέτρου και Ευτυχίας Εξαδάκτυλου (13), του Νικολάου και Μαρίας Γιαννίση (13), του Λεωνίδα Νικολάου και Μαριγώς Βαλμά (Λαωνικού) (111B) και από εκεί όλη η περιοχή «Κουκοτιάνος» ή Διαραχάκι.

 

Στο Κατωχώρι επίσης ανήκουν ο οικισμός της «Πέρα-Μπάντας», τα οικήματα εκατέρωθεν του αρχικού δρόμου «Στενιές-Γιοφύρι-Φάμπρικα-Στρατολατισσα-Τρίπες» προς τη Χώρα και ο οικισμός «Γιάλια», που δεν περιλαμβάνονται στη σχετική δορυφορική φωτογραφία.

 

(*) «Τούρκικο(1) », άγνωστο γιατί, αποκαλούσαν την περιοχή ανάμεσα στο ρέμα του Καραβά, που αποτελεί συνέχεια της ρεματιάς του «Μίτη»(2) , μέχρι το ξερορύακο στην ανατολική πλευρά του κτήματος «Μουβελά». Σ’αυτήν την περιοχή κτίστηκαν τα σπίτια του Αντώνη Νικολάου Χαζάπη (1223) και της συζύγου του Μαρουλιώς, το γένος Αντωνίου Βροντίση, της πρώτης κόρης τους Μαριγούλας Αντωνίου Χαζάπη, συζύγου του Δημητρίου Νικολάου Χαρχαρού (11211) και της δεύτερης κόρης τους, Ειρηνούλας Αντωνίου Χαζάπη, συζύγου του Αντωνίου Λεωνίδα Χριστοδούλου (161).

Πριν από την διάνοιξη του αμαξόδρομου (Τρύπες - Αγία Βαρβάρα) η νοητή γραμμή Επανωχώρι - Κατοχώρι άρχιζε από τον πεζόδρομο εμπρός από τα σπίτια αυτά, ακολούθως διέσχιζε το ρέμα κάτω από το «Παλαμίδι», περνούσε πάνω από τον μανδρότοιχο του κτήματος του Λεονάρδου Νικολάου Κυρτάτα (Κρήπα).

 

(**) Τα σπίτια των Βασίλη Κατσίκη και Λεονάρδου Νικολάου Κυρτάτα ανήκουν στην ενορία του Αγίου Γεωργίου, αν και βρίσκονται στο Επανωχώρι. Επίσης, το σπίτι του Νικολάου Αντωνίου Σύμπουρα που λόγω θέσεως είναι στο Κατωχώρι, ανήκει στην Ενορία της Παναγίας.

____________________________________

 

(1) Το «Τούρκικο» είναι η περιοχή που περικλείεται από τον κίτρινο κύκλο.

(2) Η ρεματιά του «Μίτη» σημειώνεται με άσπρη διακεκομμένη γραμμή.

Κάτω: Στη δορυφορική φωτογραφία, με πράσινο χρώμα σημειώνεται η διαχωριστική γραμμή μεταξύ του Απανωχωριού και Κατωχωριού.

Η νοητή γραμμή που χωρίζει το Απανωχώρι από το Κατωχώρι.

 

Γράφει ο Επαμεινώνδας Δημ. Λογοθέτης

 

Πατήστε εδώ για να δείτε μια άλλη περιοχή

 

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο

με τις περιοχές

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα

 

Αριστερά, σε άσπρο κύκλο, το σπίτι του Νικολάου Αντωνίου Σύμπουρα

 

Δεξιά, σε κόκκινο κύκλο, το σπίτι του Βασίλη Κατσίκη και σε κίτρινο κύκλο το σπίτι του Λεονάρδου Νικολάου Κυρτάτα.