1. Σύντομο ιστορικό.

 

Η αρχή της καταγραφής του παρελθόντος των Στενιών, που στεγάζεται τώρα ψηφιακά σ’ αυτόν τον ιστότοπο, έγινε στο τέλος της δεκαετίας του 1970, από τον Γρηγόρη Ν. Εξαδάκτυλο info όταν κατέγραψε όλα τα μέχρι τότε σπίτια των Στενιών και για κάθε ένα από αυτά κατέγραψε και τους διάφορους κατοίκους του.

Ο Γρηγόρης κατέγραψε επίσης διάφορα αρχεία τα οποία εντόπισε στις δύο ενοριακές εκκλησίες των Στενιών. Αυτά τα αρχεία περιείχαν πληροφορίες για βαφτίσια, γάμους και θανάτους των Στενιωτών του 19ου αιώνα..

 

Κατόπιν, από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ο Επαμεινώνδας Δ. Λογοθέτης info και μέχρι το 2008 κατέγραψε τους κατοίκους των Στενιών σε οικογενειακά δέντρα.

 

Μέχρι το 2008 όλες αυτές οι πληροφορίες ήταν αποτυπωμένες σε χαρτί είτε χειρόγραφα, είτε με γραφομηχανή. Τον Μάρτιο του 2008 ο Επαμεινώνδας ζητάει από τον Νικολό Γρ. Εξαδάκτυλο info να τον βοηθήσει ώστε τα οικογενειακά δέντρα να εκδοθούν σε βιβλίο. Ο Νικολός πείθει τον Επαμεινώνδα αντί βιβλίου να αναρτήσουν τις πληροφορίες που υπήρχαν μέχρι στιγμής στο διαδίκτυο.

 

Ο Επαμεινώνδας δέχτηκε την πρόταση και αμέσως άρχισε η ψηφιοποίηση του υλικού. Εντοπίστηκαν ορισμένες ανακρίβειες, λάθη και παραλείψεις, έγιναν οι απαραίτητες διορθώσεις και το αποτέλεσμα που αρχικά είχε στοιχεία μόνο για τα οικογενειακά δέντρα αναρτήθηκε στο διαδίκτυο στο τέλος του Ιανουαρίου του 2010.

 

Το έργο παρουσιάστηκε σε εκδήλωση του Συνδέσμου Στενιωτών Ανδρου στη στέγη του στην Αθήνα στις 3 Φεβρουαρίου του 2010. Για να διαβάσετε το κείμενο της ομιλίας του Επαμεινώνδα Λογοθέτη πατήστε(1) εδώ. Μαζί με τα οικογενειακά δέντρα παρουσιάστηκε για επίδειξη και μία φωτογραφία ενός παλιού Στενιώτη η οποία ήταν και αυτή προσβάσιμη στο διαδίκτυο  από τους χρήστες του ιστότοπου. Για να δείτε αυτή τη φωτογραφία πατήστε εδώ. Ο Νικολός Εξαδάκτυλος ζήτησε από τους παρευρισκόμενους να προσφέρουν για αντιγραφή όσες παλιές φωτογραφίες επιθυμούσαν για να εμπλουτιστεί ο ιστότοπος.  Υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση και αμέσως άρχισε η ενημέρωση με διάφορες φωτογραφίες. Μέχρι το καλοκαίρι του 2021 πάνω από 1600 Στενιώτες και Στενιώτισσες πρόγονοι μας, είχαν τουλάχιστο μια φωτογραφία τους στον ιστότοπο.

Οι μερικές χιλιάδες φωτογραφίες του ιστότοπου έχουν ταξινομηθεί ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση σε αυτές.

 

Από το 2010, μετά την παρουσίαση της 3ης Φεβρουαρίου, άρχισε η ενημέρωση του ιστότοπου με διάφορα άλλα στοιχεία, όπως τα αρχεία των ενοριακών ναών, το αρχείο γάμων της Ανδριακής κοινωνίας (το οποίο είχε ψηφιοποιηθεί από τον Νικολό Εξαδάκτυλο για την Καΐρειο βιβλιοθήκη της Ανδρου), το Μητρώο αρρένων για τα έτη 1847 - 1919 κλπ., τα Δημοτολόγια ετών 1853 και 1873, οι εκλογικοί κατάλογοι των ετών 1844, 1865, 1872, 1877 και 1890 κλπ.

 

Τα οικογενειακά δέντρα έχουν ενημερωθεί σε κάποιες περιπτώσεις στο σύνολο τους π.χ. πρόσφατα με την ενσωμάτωση πληροφοριών που βρέθηκαν στους εκλογικούς καταλόγους των ετών 1844, 1877 και 1890. Τέτοιου είδους ευρείας μορφής ενημερώσεις ονομάζονται εκδόσεις των οικογενειακών ριζών και η τελευταία (άνοιξη - καλοκαίρι του 2020) είναι η όγδοη έκδοση.

 

Από το 2017 ο ιστότοπος διαθέτει ένα ισχυρό εργαλείο (το Πλέγμα, βλ. παρακάτω παρ. 2.2) το οποίο επινόησε και έκτοτε τροφοδοτεί και συντηρεί ο Νίκος Ανδρ. Πολέμης #5112. Με αυτό μπορεί κάποιος να δει σε μια σελίδα όλους τους προγόνους και τους απογόνους κάποιου προσώπου και να βρει τη συγγένεια μεταξύ δύο προσώπων στο ίδιο ή σε διαφορετικά οικογενειακά δέντρα.

 

Ο ιστότοπος εμπλουτίζεται συνεχώς και τώρα καλύπτει ένα μεγάλο μέρος από το παρελθόν των Στενιών. Παρακάτω παρουσιάζονται σε γενικές γραμμές τα περιεχόμενα του ιστότοπου:

 

 

2. Τα περιεχόμενα του ιστότοπου.

(Για να δείτε τα περιεχόμενα του ιστότοπου κατ’ αλφαβητική σειρά, πατήστε εδώ).

 

Οι πληροφορίες όπως φαίνεται από την αρχική σελίδα του ιστότοπου προσπελαύνονται από κάποιο από τα παρακάτω σημεία:

 

· Αρχική σελίδα (πρώτη σελίδα που συναντά ο χρήστης και από την οποία μεταβαίνει στις υπόλοιπες).

 

· Εκπόνηση και ηλεκτρονική καταχώρηση (σχετικές πληροφορίες για τα άτομα που δημιούργησαν τον ιστότοπο).

 

· Επικοινωνία (πληροφορίες ώστε κάποιος να επικοινωνήσει με τους διαχειριστές του ιστότοπου)

 

· Οι οικογενειακές ρίζες (κατάλογοι που ξεκινούν με κάποιο ζεύγος Στενιωτών και που περιέχουν όλους τους απογόνους τους). Στους καταλόγους αυτούς υπάρχουν αρκετές χιλιάδες εγγραφές.

 

· Φωτογραφίες (πορτραίτα, από γάμους, θρησκευτικές τελετές, το Δημοτικό σχολείο, από εκδρομές κλπ).

 

· Διάφορα (από εδώ προσπελαύνονται αρχεία βαπτίσεων, γάμων, αποβιωσάντων, εκλογών, παρεπωνύμων, των περιοχών και τοπωνυμίων των Στενιών, κατάλογοι με τα εξωκλήσια των Στενιών, το έργο ζωής του Γιώργη Ι. Φαλαγκά info «Στενιώτικα», το Λεξικό της Στενιώτικης ντοπιολαλιάς κλπ.). Το λεξικό (γλωσσάρι της Στενιώτικης ντοπιολαλιάς άρχισε να συντάσσεται από τα μέσα της δεκαετίας του 1960 από τον Νικολό Εξαδάκτυλο και τον Κώστα Νικ. Πολέμη και ο εμπλουτισμός του εξακολουθεί ακόμα και σήμερα έστω και με αργούς όπως είναι φυσικό ρυθμούς. Καταγράφτηκαν τότε μερικές εκατοντάδες λέξεις οι οποίες χρησιμοποιούνταν αλλά και διασταυρώθηκαν από υπερήλικα άτομα τα οποία είχαν συναναστραφεί στη νεότητα τους άτομα τα οποία είχαν γεννηθεί στις αρχές του 19ου αιώνα. Σημαντικό μέρος αυτών των λέξεων εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

 

· Λαογραφικά (διάφορες ιστορίες που παρουσιάζουν την προσωπικότητα, τα ήθη και έθιμα των Στενιωτών). Εδώ περιγράφονται οι καλές αλλά και σε κάποια σημεία και οι κακές πτυχές της ιδιοσυγκρασίας των Στενιωτών, στη λογική ότι όλα πρέπει να καταγράφονται στο όνομα της αντικειμενικής καταγραφής και εξιστόρησης.

 

· Ντοκουμέντα (διάφορα ντοκουμέντα που αφορούν Στενιώτες).

 

Επίσης υπάρχουν δύο πίνακες για εξυπηρέτηση του χρήστη του ιστότοπου.

 

· Κατάλογος αναφορών (κατάλογος-ευρετήριο Στενιωτών με αναφορά σε φωτογραφία ή ντοκουμέντο). Το Αύγουστο του 2021 υπήρχαν ειδικές αναφορές για σχεδόν 3.300 Στενιώτες εκ των οποίων οι 1.600 είχαν τουλάχιστο μία φωτογραφία τους.

 

· Τελευταίες αναρτήσεις (παρουσιάζονται κατά ημερομηνία οι πρόσφατες ενημερώσεις του ιστότοπου)

 

2.1   Οι οικογενειακές ρίζες

 

Οι οικογενειακές ρίζες (στο σύνολο τους εκτός από δύο) κατεγράφησαν από τον Επαμεινώνδα Δ. Λογοθέτη.

Πρόκειται για 73 επίθετα που περιγράφονται σε 116 οικογενειακά δέντρα. Από αυτά, 50 επίθετα έχουν μόνο ένα οικογενειακό δέντρο, ενώ τα υπόλοιπα 23 από δύο και πάνω. Για παράδειγμα οι Παλαιοκρασσάδες είναι κατανεμημένοι σε τέσσερα δέντρα διότι ο πιο παλιός σε κάθε δέντρο δεν έχει εξακριβωμένη τη συγγένεια του με κάποιον άλλον αντίστοιχο, ώστε τα δέντρα τους να ενωθούν. Το φαινόμενο αυτό απαντάται στις πιο παλιές οικογένειες των Στενιών. Για να δείτε την ιστοσελίδα που οδηγεί στα οικογενειακά δέντρα (και η οποία περιέχει κάποιες επιπλέον πληροφορίες) πατήστε εδώ. Για να μπείτε κατευθείαν στον κατάλογο των οικογενειών πατήστε εδώ.

Στην περίπτωση γάμου ενός μέλους κάποιου οικογενειακού δέντρου με άτομο που ανήκει σε άλλο οικογενειακό δέντρο, υπάρχει σύνδεσμος που παραπέμπει στο άλλο δέντρο.

 

2.2 Το Πλέγμα

Το Πλέγμα (λογισμικό, πληροφορίες και επιμέλεια Νίκου Ανδρ. Πολέμη #5112) είναι το σύστημα που βρίσκει προγόνους και απογόνους για κάποιον Στενιώτη. Μπορεί να δει κάποιος τους καταλόγους των ατόμων που περιέχονται στο Πλέγμα πατώντας εδώ και ακολούθως επιλέγοντας Ανδρών ή Γυναικών κάτω από τον τίτλο Αλφαβητικοί κατάλογοι με αναφορές σε προγόνους και απογόνους. Μπορεί επίσης από οποιοδήποτε σημείο του ιστότοπου να δει τις αντίστοιχες πληροφορίες πατώντας τον κωδικό που υπάρχει δίπλα σε κάποιο όνομα (που αρχίζει με το σύμβολο # ακολουθούμενο από ένα έως τέσσερα ψηφία π.χ. #4294 ).

 

2.3 Διάφοροι πίνακες, κατάλογοι και Μητρώα.

Υπάρχουν πολλοί πίνακες και κατάλογοι με ονόματα. Είναι προσπελάσιμοι από το σημείο Διάφορα στο οποίο φαίνονται αναλυτικά. Πρόκειται για Μητρώα αρρένων και θηλέων κάποιων περιόδων του 19ου αιώνα, Αρχεία με Ληξιαρχικές πράξεις βαπτίσεων, γάμων και αποθνησκόντων που βρέθηκαν στους δύο ενοριακούς ναούς των Στενιών, το αρχείο γάμων της Ανδριακής κοινωνίας για τα έτη  1834 - 1952, κατάλογοι με παρατσούκλια κλπ.

 

2.4 Λαογραφικά.

Κείμενα (προσφορά φίλων του ιστότοπου) τα οποία προβάλλουν μερικά λαογραφικά στοιχεία των Στενιών.

 

2.5 Ντοκουμέντα.

Διάφορα ντοκουμέντα (ιστορικές αναφορές, ημερολόγια πλοίων, αναφορές σε ναυάγια και θυσίες Στενιωτών ναυτικών κατά τους δύο Παγκοσμίους Πολέμους, εκλογικοί κατάλογοι ετών 1844, 1865, 1872, 1877 και 1890, Δημοτολόγια ετών 1853 και 1873 κλπ.)

 

3. Οι φωτογραφίες

 

Στις φωτογραφίες μπορεί να οδηγηθεί κάποιος είτε από την αρχική σελίδα του ιστότοπου, είτε από την επιλογή Διάφορα πάλι στην αρχική σελίδα.

 

Οι μερικές χιλιάδες φωτογραφίες που έχουν καταχωρηθεί στον ιστότοπο σε πάνω από χίλιες ιστοσελίδες είναι  χωρισμένες σε 15 κατηγορίες για εύκολη αναζήτηση και προβολή.

 

3.1 Πρόσωπα:

3.2 Με επιταφίους:

3.3 Από γάμους:

3.4 Στα Γιάλια κλπ.:

3.5 Σε στιγμές χαράς:

3.6 Στιγμιότυπα:

3.7 Σε μοναστήρια:

3.8 Στενιώτες που ποζάρουν:

3.9 Με ορντινιές:

3.10 Από θρησκευτικές τελετές:

3.11 Του Δημοτικού Σχολείου:

3.12 Από βαφτίσια:

3.13 Μασκαράδες:

3.14 Ναυτοσύνη:

3.15 Επιγραφές:

 

Μπορείτε να διαβάσετε για το είδος των φωτογραφιών διαβάζοντας το κείμενο του Νικολού Εξαδάκτυλου σε μια παρουσίαση τους που έγινε στις 13 Φεβρουαρίου του 2013 πατώντας εδώ.

 

4. Ο κατάλογος αναφορών

 

Ο κατάλογος αναφορών είναι ένας πίνακας που περιέχει κάθε Στενιώτη για τον οποίο υπάρχει μία τουλάχιστον φωτογραφία ή επιπλέον (από τη θέση του στο οικογενειακό του δέντρο) πληροφορία. Περιέχει τέσσερις στήλες, η πρώτη με το ονοματεπώνυμο, σύνδεσμο στο οικογενειακό του δέντρο και τον κωδικό του σ’ αυτό. Η δεύτερη τον κωδικό του στο Πλέγμα από όπου μπορεί να έχει μια εικόνα για τους προγόνους και τους απογόνους του. Η τρίτη τους κωδικούς των φωτογραφιών στις οποίες εμφανίζεται. Η τέταρτη τους κωδικούς των ντοκουμέντων.

Σε αρκετές εγγραφές, αντί για κωδικούς φωτογραφιών ή ντοκουμέντων εμφανίζεται η λέξη info. Η λέξη αυτή περιέχει σύνδεσμο που οδηγεί τον χρήστη σε ιστοσελίδα η οποία συνήθως περιέχει πολλές ή ιδιαίτερες πληροφορίες, από ότι μια συνηθισμένη γραμμή του πίνακα.

 

5. Οι τελευταίες αναρτήσεις

 

Η ενημέρωση του ιστότοπου γίνεται όποτε υπάρχουν νέα στοιχεία. Πατώντας στο τελευταίες αναρτήσεις στην αρχική σελίδα του ιστότοπου εμφανίζεται πίνακας με τις πρόσφατες ενημερώσεις του ιστότοπου κατά χρονολογική σειρά.

 

6. Συντήρηση του ιστότοπου.

 

Από τις αρχές του 2019, όταν φάνηκε ότι ο ιστότοπος ενημερώνεται με λίγα σχετικά στοιχεία - σε σύγκριση με παλαιότερες χρονιές, - γίνεται έμφαση στη διασύνδεση μεταξύ των διαφόρων αρχείων. Για παράδειγμα στα αρχεία που παρουσιάζουν τα σπίτια των Στενιών και τους κατά καιρούς κατοίκους τους, θα υπάρχει κατ’ ευθείαν πρόσβαση (πατώντας στο όνομα του κατοίκου) στα αντίστοιχα οικογενειακά δέντρα.

 

______________________________________________________________________

 

(1) Πατώ έχει την έννοια κάνω με το mouse αριστερό click στο συγκεκριμένο σημείο.

 

 

 

Τα περιεχόμενα του ιστότοπου www.steniotes.gr