Κείμενα από την παρουσίαση της 13ης Φεβρουαρίου 2013, στη Στέγη του Συνδέσμου Στενιωτών Ανδρου με θέμα “Η Στενιώτικη κοινωνία μέσα από τις φωτογραφίες που εσείς προσφέρατε”…
1. Εισαγωγή
Αγαπητοί μου συγχωριανοί και φίλοι, σας ευχαριστώ που ήρθατε απόψε στη στέγη του Συνδέσμου μας, σε άλλη μια προσπάθεια που κάνουμε για να κρατήσουμε τους δεσμούς μας σφιχτούς σε μια εποχή που όλοι μας δοκιμαζόμαστε από τα γνωστά προβλήματα που εδώ και λίγα χρόνια μας έχουν προκύψει.
Πριν από τρία ακριβώς χρόνια, στις 3 Φεβρουαρίου 2010, στον ίδιο ακριβώς χώρο, είχα την τιμή μαζί με το θείο μου Επαμεινώνδα Δημητρίου Λογοθέτη να παρουσιάσω ένα πόνημα ζωής του τελευταίου, τα Στενιώτικα συγγενολόγια. Τα συγγενολόγια αυτά στην ουσία είναι κατάλογοι με τους προγόνους μας που έζησαν στο χωριό. Οι κατάλογοι αυτοί, 120 περίπου τον αριθμό, ένας για κάθε σόι, ξεκινούν από πολύ παλιά, ο πιο παλιός από το 1670 για τους Παλαιοκρασσάδες απόγονους του Παπανικόλα Παλαιοκρασσά και φτάνουν σχεδόν μέχρι τότε που άρχισαν να καταγράφονται επίσημα από το κράτος ληξιαρχικά στοιχεία.
Με τη βοήθεια της τεχνολογίας όλη η πληροφόρηση ψηφιοποιήθηκε, δηλαδή καταχωρήθηκε σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και με την κατάλληλη μέθοδο είναι προσβάσιμη πάντοτε, από οποιοδήποτε ηλεκτρονικό υπολογιστή σ’ολόκληρο τον κόσμο που έχει σύνδεση με το Διαδίκτυο. Ετσι, όποιος έχει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, μπορεί να βλέπει αυτό το υλικό και να μαθαίνει αν έχει καταγωγή από τις Στενιές, ποιες είναι οι ρίζες του και ποιοι είναι ή ήταν οι συγγενείς του.
Στην πρώτη παρουσίαση, για να κάνω το θέαμα πιο ελκυστικό, σκέφτηκα να παραθέσω σε ορισμένα πρόσωπα και τις φωτογραφίες τους. Ζήτησα μάλιστα από τους παριστάμενους να μου στείλουν φωτογραφίες από δικούς τους προγόνους για να τις ενσωματώσω μαζί με τις πρώτες – τη μαγιά δηλαδή - που έφερα για παράδειγμα. Από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η ιδέα αυτή άρεσε και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Η συγκίνηση που ένοιωσα ήταν πολύ μεγάλη όταν την επόμενη ημέρα έφτασε στο e-mail μου η πρώτη φωτογραφία, αυτή του Δημητρίου Μιχαήλ Κυρτάτα που είχε την καλοσύνη να στείλει ο εγγονός του κος Βασίλης Ιωάννη Κυρτάτας. Τη φωτογραφία αυτή ακολούθησαν εκατοντάδες άλλες που έδωσαν την ευκαιρία σε μας να δούμε πρόσωπα που ποτέ δε γνωρίσαμε, προπαππούδες και προγιαγιάδες, πρόσωπα που είχαμε ακούσει γι’αυτά από ιστορίες άλλοτε χαρούμενες, άλλοτε λυπητερές και άλλοτε αστείες.
Τώρα, περισσότερα από χίλια είναι τα άτομα από τη Στενιώτικη κοινωνία, ξεκινώντας από τον Παπασταμάτη Πολέμη με ημερομηνία γέννησης το 1811, που έστω και μία φωτογραφία τους υπάρχει στον ιστότοπο μας.
Απόψε, από τη πραγματικά μεγάλη αυτή συλλογή θα δούμε φωτογραφίες που δείχνουν μια άλλη, πιο ήρεμη εποχή, που ο κόσμος δεν κλεινόταν στα σπίτια του αλλά έψαχνε ευκαιρία να βγει έξω από αυτά, να περπατήσει, να κάνει μια επίσκεψη, μια βεγγέρα, να συναναστραφεί, να πει καμιά κουβέντα.
Η αποψινή ομιλία θα είναι διαφορετική από αυτές που διακεκριμένοι συντοπίτες μας παρουσιάζουν τακτικά σε αυτό εδώ το χώρο. Δεν θα αποκομίσουμε επιστημονικές ή άλλες γνώσεις, μάλλον θα νοιώσουμε μια νοσταλγία, όπως όταν ανοίγουμε κάποιο παλιό, ξεχασμένο για πάρα πολλά χρόνια άλμπουμ και βλέπουμε φωτογραφίες που είτε τις ξεχάσαμε, είτε δεν τις έχουμε δει ποτέ…
Στον υπόλοιπο αποψινό χρόνο θα δούμε – ανακατεμένα τα θέματα για να σπάει η μονοτονία - με την παρακάτω σειρά: ¨ φωτογραφίες πορτραίτα ¨ γιορτές του Χωριού – Ανάσταση, Αγίας Βαρβάρας ¨ ζευγάρια ¨ συγκεντρώσεις στα Γιάλια ¨ οικογένειες ¨ άτομα στους χώρους δουλειάς ¨ διάφορα άτομα ¨ το σχολείο ¨ στιγμές χαράς σε σπίτια και στους δρόμους ¨ ορδινιές ¨ στρατευμένους
Βέβαια υπάρχουν και εκατοντάδες άλλες φωτογραφίες που δυστυχώς δεν μας παίρνει ο χρόνος να τις δούμε.
Στις διάφορες φωτογραφίες που υπάρχουν στον ιστότοπο www.Steniotes.gr υπάρχουν κατάλογοι από τα πρόσωπα που εμφανίζονται, και για το κάθε ένα από αυτά υπάρχει ηλεκτρονική σύνδεση με τον κατάλογο που περιέχει καταγεγραμμένο το σόι του ώστε αυτός που μελετάει την εικόνα να μπορεί να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο άτομο.
Από τον τρόπο πληροφόρησης που έχω για όλες τις εκατοντάδες φωτογραφίες που έχουν συγκεντρωθεί, είναι φυσικό να υπάρχουν και κάποια λάθη. Η βοήθεια σας είναι ευπρόσδεκτη αλλά και απαραίτητη ώστε η συλλογική αυτή προσπάθεια να είναι πιο κοντά στην αλήθεια.
|