Ο Παπανίκος Βασιλόπουλος στη μέση αριστερά ο Παπανικόλας Καλογήρου του Κωνσταντίνου (1) #2157 info και δεξιά ο δάσκαλος Σάλαρης Γεώργιος του Κωνσταντίνου (1122241) #913 info.
Και οι τρεις γεννήθηκαν έξω από την Ανδρο αλλά ήλθαν εξ επαγγέλματος στις Στενιές, εγκαταστάθηκαν και πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος της ζωής τους εκεί.
Τη φωτογραφία (που τραβήχτηκε λίγο μετά το 1960) προσέφερε η κα Μανιώ Μάνεση
|
Εμπρός, στο κέντρο αριστερά στην πρώτη σειρά καθιστός, και δεξιά από τα τέσσερα κορίτσια, ο δάσκαλος Βασιλόπουλος Νικόλαος του Ιωάννη (1) #2401 info πριν χειροτονηθεί ιερέας. Ο Παπανίκος χειροτονήθηκε την 1 Οκτ. 1915, επομένως η φωτογραφία αυτή είναι προγενέστερη αυτής της ημερομηνίας. Από το πρωτομαγιάτικο στεφάνι πάνω από την πόρτα, πρέπει να τραβήχτηκε μετά από κάποια πρωτομαγιά και πριν του ΑηΓιάννη το Ιούνιο του ίδιου έτους. Οι υπόλοιποι κύριοι στη φωτογραφία ίσως ήταν δάσκαλοι από άλλα χωριά ή επιθεωρητές κλπ. Το σχολείο είναι μάλλον η Καΐρειος Σχολή της Χώρας Ανδρου.
___________________________________________________
Ενημέρωση που έγινε τον Μάιο του 2023:
Η κα Πολέμη Λασκαρίνα μας ενημέρωσε ότι διαθέτει την ίδια φωτογραφία και μας υπέδειξε ότι το παιδί με τη ναυτική στολή πίσω από τον παπαΝίκο Βασιλόπουλο είναι ο θετός της πατέρας Πολέμης Μιχαήλ του Δημητρίου (111263) #30 info. Ο Μιχάλης Πολέμης γεννήθηκε το 1896. Από την ηλικία των παιδιών εικάζεται ότι πρόκειται για το Σχολαρχείο της Ανδρου. Στο Σχολαρχείο, η παρακολούθηση του οποίου τότε δεν ήταν υποχρεωτική όπως του τετραετούς Δημοτικού, φοιτούσαν για τρία έτη μαθητές ηλικίας από 10 ετών και άνω. Από τη χρονολογία γέννησης του Μιχάλη η φωτογράφηση πρέπει να έγινε το έτος 1906 ή πολύ λίγο αργότερα.
Τη φωτογραφία προσέφερε ο κος Δημοσθένης Σύμπουρας
|
Αριστερά, ο Νίκος Βασιλόπουλος με καταγωγή από το Αργος ήλθε στις Στενιές σαν δημοδιδάσκαλος. Την 1 Οκτωβρίου 1915 έγινε κληρικός.
Κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-1913) επιστρατεύτηκε και μετατάχτηκε στην Χωροφυλακή σαν ενωμοτάρχης. Το πρωί ήταν στο σχολείο και το απόγευμα μέχρι το βράδυ στη Χωροφυλακή. Ετσι το Δημοτικό σχολείο αρρένων των Στενιών παρέμεινε ανοικτό κατά το διάστημα της επιστράτευσης του.
Τη φωτογραφία αυτή καθώς και την επόμενη με ένταλμα πληρωμής του προσέφερε ο εγγονός του κος Νίκος Τηλ. Βασιλόπουλος.
|
Στη φωτογραφία αριστερά, διακρίνονται ο γραφικός χαρακτήρας καθώς και η υπογραφή του Νίκου Βασιλόπουλου. |
Η φωτογραφία αριστερά προέρχεται από τον 3ο τόμο των «Στενιώτικων» του Γ. Ι. Φαλαγκά |
Αριστερά, το επισκεπτήριο του παπαΝίκου.
|