Στην όγδοη σελίδα του κειμένου του Sam Soter, υπάρχει αναφορά στον παππού του Σωτήρη Γεμενιτζόπουλο και στη γιαγιά του Ασημένια.

σελίδα 8

Το οικογενειακό δέντρο των Soter.

 

Anton Soter

 

Η οικογένεια Soter ξεκίνησε όταν η Ασημένια Φαλαγκά παντρεύτηκε τον καπετάνιο Σωτήρη Γεμενιτζόπουλο στην Κωνσταντινούπολη, γύρω στο 1876. Η Ασημένια ήταν γόνος της μεγάλης οικογένειας των Φαλαγκάδων που έμενε στο χωριό Στενιές στο Αιγαιοπελαγίτικο νησί της Ανδρου.

Η Ασημένια συνάντησε τον Σωτήρη στην Πόλη σε μια επίσκεψη της εκεί σε φίλους. Ο καπετάν Σωτήρης εργάζονταν σαν πλοίαρχος σε ποστάλια που συνέδεαν την Πόλη με λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Μαρμαρά. Οι Ελληνες από πολύ παλιά υπηρετούσαν στο Τουρκικό εμπορικό ναυτικό μιας και οι Τούρκοι που προέρχονταν από τα βάθη της Ανατολής δεν είχαν ιδιαίτερη σχέση με τη θάλασσα. Βασίζονταν στους καταξιωμένους Ελληνες για να χειριστούν τις θαλάσσιες επιχειρήσεις τους στις κατακτημένες Ελληνικές περιοχές.

Ο Σωτήρης σαν καπετάνιος είχε καθιερωθεί σε μία πάνω από τη μέση κοινωνική θέση στην Κωνσταντινούπολη. Το επάγγελμα του τον εφοδίαζε με κατοικία και διασυνδέσεις για την οικογένεια του σε μια καλή περιοχή της Πόλης. Η κοινωνική θέση και τα εισοδήματα του Σωτήρη, επέτρεψαν στον μεγαλύτερο γιο του Αντώνη να παρακολουθήσει μια ιδιωτική ακαδημαϊκή σχολή στην Πόλη.

Ο γάμος της Ασημένιας με τον Σωτήρη δεν ήταν καλοδεχούμενος από τη μεριά των Φαλαγκάδων πίσω στην Ανδρο. Προφανώς ο Σωτήρης, μολονότι καταξιωμένος, δεν χώραγε στον παραδοσιακό κοινωνικό ιστό που από παλιά υπήρχε στην οικογένεια τους.

Ο γάμος είχε σαν αποτέλεσμα τέσσερα παιδιά: τους γιους Αντώνη, Νικόλαο, Σιλβέστρο και μία κόρη.

Όταν ο Σωτήρης πέθανε τότε που ο μεγαλύτερος του γιος Αντώνης ήταν 18 ετών και που ακόμη σπούδαζε στην Ακαδημία, η οικογένεια άφησε την Κωνσταντινούπολη και γύρισε στην Ανδρο, μέσα στην οικογένεια των Φαλαγκάδων.

Ο Αντώνης σαν μεγαλύτερος γιος είχε την ευθύνη για τη φροντίδα της οικογένειας. Οι επιλογές του Αντώνη για δουλειά ήταν περιορισμένες. Σαν φοιτητής δεν είχε καμία επαγγελματική εμπειρία η οποία να του έδινε αρκετό εισόδημα για να φροντίσει την οικογένεια του. Εν τω μεταξύ οι Φαλαγκάδες είχαν καθιερώσει καλές βάσεις στις ΗΠΑ και έτσι κανόνισαν για τον Αντώνη να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ και να συναντήσει τους συγγενείς του που ζούσαν και εργάζονταν στο Clifton, στην κομητεία Clatsop, στην πολιτεία Oregon. Πιστεύονταν ότι η ευκαιρία για τον Αντώνη να βγάλει λεφτά σε ένα επίπεδο που να ικανοποιεί τις υποχρεώσεις του ήταν δυνατή μόνο μέσα από τη μετεγκατάσταση του στις ΗΠΑ.

Το όνομα της οικογένειας Soter παρουσιάστηκε όταν ο Αντώνης διεκπεραίωνε τα χαρτιά του στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Νέα Υόρκη. Οι υπάλληλοι είχαν πρόβλημα με το επίθετο (σημ. Γεμενιτζόπουλος) του Αντώνη. Ετσι, από το πατρώνυμο του Αντώνη δηλαδή το Σωτήρης, βγήκε το οικογενειακό επώνυμο των Soter.

Κατά την μητέρα μου Αννα Εξαδακτύλου, ο Γεμενιτζόπουλος ήταν καπετάνιος σε ένα ποστάλι που περνούσε από την Ανδρο και είχε βάση το λιμάνι της Πόλης. Είχε ακούσει ότι το όνομα του πλοίου ήταν «Κιουρτζή» (ή κάτι παρόμοιο) και ότι με αυτό πηγαινοέρχονταν κόσμος στην Πόλη, κυρίως νεαρές κοπέλες οι οποίες εργάζονταν εκεί σε Ελληνικά σπίτια σαν οικιακοί βοηθοί. Αρκετές Στενιώτισσες εργάστηκαν στην Πόλη, δεδομένου ότι τα οικονομικά πολλών οικογενειών ήταν πολύ περιορισμένα. Βεβαίως υπήρχαν και αυτοί που επισκέπτονταν συγγενείς ή ακόμα και τα παιδιά τους που σπούδαζαν σε καλά σχολεία όπως η Ροβέρτειος Σχολή. Αναφέρω ότι στη Ροβέρτειο Σχολή φοίτησαν μεταξύ των άλλων ο Σταμάτης Πολέμης του Γιώργη (του Καπετάνιου) (111251) και ο προπάππους μου Γιαννούλης Γιαλούρης του Μιχαήλ (1222) #2937.

Στους Στενιώτες σαν ημερομηνία γέννησης της Ασημένιας αναγράφεται το 1866 αλλά αυτό δεν είναι διασταυρωμένο. Οι διασταυρωμένες ημερομηνίες ή αυτές που προκύπτουν από δημόσια έγγραφα αναγράφονται στα οικογενειακά δέντρα με έντονα ψηφία π.χ. 1888.

Ενδεχομένως η σχολή που φοίτησε ο Αντώνης Γεμενιτζόπουλος να ήταν η Ροβέρτειος Σχολή, η οποία την εποχή εκείνη ήταν από τα καλύτερα σχολεία της ευρύτερης περιοχής (Βαλκάνια - Εγγύς Ανατολή) και το αρχαιότερο αμερικανικό κολέγιο εκτός Ηνωμένων Πολιτειών.  Για να διαβάσετε για τη σχολή αυτή, πατήστε εδώ.

Το όνομα της κόρης του Σωτήρη και της Ασημένιας ήταν Ερασμία.

Κατά τον εγγονό του Αντώνη, Greg Soter, ο Αντώνης έφτασε στις ΗΠΑ το 1905 σε ηλικία 18 ετών ή λίγο αργότερα. Εφόσον γνωρίζουμε ότι ήταν πρωτότοκο παιδί του Σωτήρη και της Ασημένιας, μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο γάμος τους είναι πολύ πιθανό να έγινε 20 χρόνια ενωρίτερα, εκεί γύρω στο 1885, χρονολογία που ταιριάζει με την ημερομηνία γέννησης (μη διασταυρωμένης επαναλαμβάνω) της Ασημένιας δηλαδή το 1866.  Ετσι η αναφορά στην αρχή αυτής της σελίδας ότι ο γάμος Σωτήρη και Ασημένιας ήταν γύρω στο 1876 ελέγχεται. Οι ημερομηνίες γέννησης των γονιών της Ασημένιας ήταν 1841 για τον πατέρα της Νικολό και 1846 για τη μητέρα της Αθηνά.

Η αλλαγή επωνύμου σχεδόν επιβάλλονταν στους μετανάστες ιδιαίτερα όταν αυτοί προέρχονταν από άλλες, εκτός από τη βορειοδυτική Ευρώπη (Βρετανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Γερμανία, Σουηδία κλπ.) χώρες.

 

 

Ν. Εξ.

 

Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην επόμενη σελίδα

 

Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο των ντοκουμέντων

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στα «διάφορα»

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα του ιστότοπου