Στη τρίτη σελίδα του κειμένου του Sam Soter, ακολουθούν κάποιες σημειώσεις, παρατηρήσεις, επεξηγήσεις και πληροφορίες που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη.

σελίδα 3

1. Τα ονόματα των ατόμων επαναλαμβάνονται στις γενιές  κατά την παράδοση που υπάρχει.

 

2. Το παλαιότερο μέλος της οικογένειας Φαλαγκά για τον οποίο έχουμε γνώση είναι ο Θεοδόσιος Φαλαγκάς από τη μεγάλη οικογένεια των Φαλαγκάδων που έμεναν στο χωριό Στενιές της Ελληνικής νήσου Ανδρου στο Αιγαίο.

 

3. Στο σχεδιάγραμμα (σημ. στη σελίδα 2) κοντά στο κουτάκι που περιέχει το όνομα του Θεοδόση Φαλαγκά, υπάρχει ένα κουτάκι με το όνομα Δημήτρης Φαλαγκάς. Ηταν ένας συγγενής των Φαλαγκάδων της οικογενείας μας, ο πρώτος που έφτασε στις Ηνωμένες Πολιτείες και υπεύθυνος για τον μεγάλο αριθμό των Φαλαγκάδων που τον ακολούθησαν μετά από προτροπή του και βοήθεια. Ηταν γνωστός σε όλη την κοινωνία του Clifton σαν «Θείος Τζο» και είχε μια καλή φήμη που έφτανε μέχρι την έδρα της κομητείας Clatsop, την Astoria. Ο θείος Τζο ήταν χαρακτήρας. Όταν φτιάχτηκε η σιδηροδρομική γραμμή που περνούσε μέσα από το Clifton και συνέδεε την Astoria με το Portland, οι κατασκευαστές έπρεπε να αγοράσουν δικαιώματα διέλευσης μέσα από την ιδιοκτησία του θείου Τζο. Η διευθέτηση που έκανε με τη σιδηροδρομική εταιρία σαν μέρος του πωλητηρίου συμβολαίου ήταν ότι, όταν ήθελε να χρησιμοποιήσει το τραίνο, αυτό θα έπρεπε να σταματούσε μπροστά από το σπίτι του ώστε να επιβιβαστεί. Το σπίτι του ήταν 400 μέτρα από τον κύριο σταθμό του Clifton. Αυτή η ασυνήθιστη στάση είχε την ονομασία στο τυπωμένο σχεδιάγραμμα των δρομολογίων των τραίνων σαν Manahatan (σημ. λάθος γράψιμο της λέξης. Αργότερα στο κείμενο αναφέρει την τοποθεσία σαν Manhattan). Ο Θείος Τζο θα στεκόταν δίπλα στη σιδηροδρομική γραμμή όταν το τραίνο πλησίαζε και θα σήκωνε το χέρι του. Το τραίνο θα σταματούσε σε μια έκτακτη στάση και ο Θείος Τζό θα οδηγείτο στο βαγόνι των επιβατών. Το τραίνο τότε θα συνέχιζε στη μικρή διαδρομή μέχρι το σταθμό του Clifton.

 

4. Το επίθετο Φαλαγκάς, όπως και άλλα επίθετα κατοίκων της Ανδρου δεν φαίνεται να είναι τυπικά Ελληνικό. Είναι αρκετά πιθανό να είναι αποτέλεσμα Ενετικής επιρροής. Οι Ενετοί κυβέρνησαν το νησί της Ανδρου για περίπου 300 χρόνια, πριν την Τουρκική κυριαρχία.

 

5. Η Φωτεινή Φαλαγκά, κόρη του Θεοδόση Φαλαγκά παντρεύτηκε με μέλος της Στενιώτικης οικογένειας Πασχάλη και ο γιος της έφτασε στο Clifton και εργάστηκε σαν αλιέας σολωμού. Ηταν γνωστός σαν Καραγιάννης.

1.    Ο Sam Soter αναφέρεται στο έθιμο ονοματοδοσίας των παιδιών στις Στενιές. Ο κανόνας ήταν και εξακολουθεί να είναι:

το πρώτο αγόρι παίρνει το όνομα του παππού από τη μεριά του πατέρα

το πρώτο κορίτσι παίρνει το όνομα της γιαγιάς από τη μεριά της μητέρας

το δεύτερο αγόρι παίρνει το όνομα του παππού από τη μεριά της μητέρας

το δεύτερο κορίτσι παίρνει το όνομα της γιαγιάς από τη μεριά του πατέρα.

τα ονόματα των υπολοίπων παιδιών τα έδινε ο νονός και η μητέρα τα μάθαινε μετά τη βάφτιση, στο σπίτι της οικογένειας που περίμενε τους καλεσμένους.

Εχοντας υπόψη το έθιμο αυτό, μπόρεσα να ταυτοποιήσω τη σύζυγο του δεύτερου γιου της Ασημένιας, Nicholas Soter. Για το θέμα αυτό θα αναφερθώ αργότερα (σελ. 9).

 

2. Είναι λογικό ο Sam Soter να μη γνωρίζει τους προγόνους του σε μεγαλύτερο βάθος από τον παππού της γιαγιάς του. Η δική μας γνώση που φτάνει ακόμα δυο γενιές πίσω, βασίζεται και σε γραπτά στοιχεία.

 

3. Ο Δημήτρης Φαλαγκάς ή «Θείος Τζο» ήταν ο Φαλαγκάς Δημήτριος του Θεοδοσίου (145), αδελφός του Κοκράνη του πατέρα δηλαδή της Ασημένιας Φαλαγκά. Στο Clifton της Πολιτείας Oregon πήγαν αρκετοί Στενιώτες για εργαστούν εκεί. Κάποιοι Στενιώτες, όπως ο Αντώνης Μπαφαλούκος του Θοδωρή, γεννήθηκαν εκεί. Κύρια απασχόληση τους ήταν η αλιεία σολομού και όταν έληγε η περίοδος της αλιείας ασχολούνταν με την υλοτομία. Για να διαβάσετε για το Clifton εκείνο που τώρα είναι μια πόλη φάντασμα, πατήστε εδώ και εδώ.

 

4. Στο θέμα αυτό ο Sam Soter εικάζει λανθασμένα. Η οικογένεια δεν έχει σχέση με την Ενετοκρατία.

 

Καραγιάννης ήταν το παρεπώνυμο του Πασχάλη Δημητρίου του Ιωάννη (1112) #1990 που νυμφεύτηκε τη Φαλαγκά Φωτεινή του Θεοδόση (148) #1935.

 

Ν. Εξ.

 

Πατήστε εδώ για να μεταβείτε στην επόμενη σελίδα

 

Μετάβαση στη σελίδα 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο των ντοκουμέντων

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στα «διάφορα»

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα του ιστότοπου