Οι φωτογράφοι της Ανδρου

 

Τις περισσότερες φωτογραφίες από γιορτές, σχολικές κλπ. εκδηλώσεις των πρώτων χρόνων της μεταπολεμικής περιόδου που εμφανίζονται στον ιστότοπο αυτό, τράβηξαν οι επαγγελματίες φωτογράφοι της χώρας, Πήλικας (άγνωστο το όνομα του) και ο αρμενικής καταγωγής Οννίκ Εσαγιάν. Ο Πήλικας αναφέρονταν πάντα με το επίθετο του, «Πήλικας» ενώ ο Εσαγιάν, που τα ελληνικά του από απόψεως προφοράς και σύνταξης δεν ήταν άψογα, σαν «Νικ», παραφθορά του μικρού του ονόματος.

 

Την φωτογραφία πάνω προσέφερε ο κος Μπεγλέρης Δημήτριος του Χρήστου

 

Στη φωτογραφία επάνω, από μια σχολική εκδήλωση στα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο Πήλικας μόλις διακρίνεται στην άκρη δεξιά μεριά της φωτογραφίας, με τη φωτογραφική μηχανή του.

 

Σημ. Ο Πήλικας πουλούσε και καρτ ποστάλ που δημιουργούσε ο ίδιος. Το όνομα του αναφέρεται και σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία που έχει αναρτήσει στο διαδίκτυο ο δημιουργός της κος Γιάννης Σταθάτος και την οποία μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

Για να δείτε μια καρτ ποστάλ του Πήλικα πατήστε εδώ.

 

Πατήστε εδώ για τον κατάλογο των ντοκουμέντων

 

Πατήστε εδώ για τη σελίδα με τα «Διάφορα»

 

Πατήστε εδώ για την αρχική σελίδα του Ιστότοπου

 

Την φωτογραφία πάνω προσέφερε ο κος Βαγγέλης Λουκίσας

 

Στη φωτογραφία επάνω, σε κάποια οικογενειακή γιορτή σε ένα ανδριώτικο σπίτι, ο Οννίκ Εσαγιάν διακρίνεται όρθιος στην δεξιά της άκρη. Το αντικείμενο που κρατάει στο αριστερό του χέρι είναι ένα μπουκάλι μπύρας και τη φωτογραφία θα την τράβηξε άλλο πρόσωπο με τη δική του επαγγελματική φωτογραφική μηχανή.

Πάνω, φωτογραφία του γεφυριού του Λέοντος (Πέρα Μπάντα) που τράβηξε ο Πήλικας κάποια χειμωνιάτικη χιονισμένη μέρα.

 

Τη φωτογραφία προσέφερε η κα Πολέμη Φραγκίσκη του Γεωργίου σύζ. Φαλαγκά Νικολάου του Γεωργίου

Πάνω, φωτογραφία από την τσιμεντόστρωση του δρόμου που οδηγεί από το χωριό στο σιδερένιο γεφύρι του ποταμού, που τράβηξε ο Οννίκ Εσαγιάν.

Για το δρόμο αυτό μπορείτε να διαβάσετε πατώντας εδώ.

 

Τη φωτογραφία προσέφερε η κα Πολέμη Φραγκίσκη του Γεωργίου σύζ. Φαλαγκά Νικολάου του Γεωργίου