Τα Γιάλια (προφανώς από τη λέξη αιγιαλός, γι’αυτό και η σωστή γραφή είναι με γιώτα και όχι με ύψιλον) είναι ο όρμος των Στενιών. Εχει δύο παραλίες, τα (Μπρος κατ’αντιδιαστολήν) Γιάλια (με αμμουδιά 300 μέτρων περίπου) και τα Πίσω Γιάλια (με αμμουδιά 230 μέτρων περίπου), που τις χωρίζει ένα βράχος, το «Χιονατάκι». Στα Μπρος Γιάλια εκβάλει ο ποταμός Μελιός ο οποίος έχει υπόγεια (κάτω από την αμμουδιά) ροή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και ορατή επιφανειακή τους υπόλοιπους. Τα Πίσω Γιάλια είναι πιο προφυλαγμένα από το μελτέμι απ’ότι τα Μπρος Γιάλια. Μια άλλη διαφορά είναι οτι τα Πίσω Γιάλια έχουν σχετικά πιο ρηχά νερά από τα Μπρος Γιάλια.

 

Σημ. Το γεωγραφικό όνομα του ποταμού (Μελιός) είναι άγνωστο σε όλους σχεδόν τους Στενιώτες. Επειδή είναι ο μοναδικός ποταμός στις Στενιές, αυτός είναι απλά γνωστός με το όνομα «Ποταμός». Βέβαια, αν υπήρχε και δεύτερος, ασφαλώς θα ήταν γνωστοί με τα ονόματα τους για να διαφοροποιείται ο ένας από τον άλλον.

 

Την προπολεμική αυτή καρτ ποστάλ (πάνω) προσέφερε η κυρία Σαρρή Λασκαρίτσα του Σταματίου σύζ. Ντατσούλη Αγγέλου

 

Κάτω, τα Γιάλια όπως είναι σήμερα (η φωτογραφία τραβήχτηκε από το λόφο της Αγίας Τράδας).

Το πρώτο γεφύρι στα Γιάλια (καρτ ποστάλ Φωτο Πήλικα με ημερομηνία 11 OCT 1952) όταν κατασκευαζόταν.

 

Ο δρόμος και το γεφύρι ήταν τότε στο ίδιο επίπεδο με την αυλή του καφενείου του Ρούσσου το οποίο χτίστηκε λίγο αργότερα από το γεφύρι (δηλαδή περί το ένα μέτρο χαμηλότερα απ’ότι είναι σήμερα). Το χαμηλό ύψος του γεφυριού ήταν η αιτία, που σε μια νεροποντή πολύ λίγα χρόνια αργότερα, τα ανοίγματα έφραξαν με κορμούς, κλαδιά και άλλα υλικά με συνέπεια το ορμητικό ποτάμι να παρασύρει και να καταστρέψει το γεφύρι.

 

Τη φωτογραφία προσέφερε ο κ.Νικολός Εξαδάκτυλος

 

Τα Γιάλια

 

Το γεφύρι με τον ποταμό Μελιό να περνάει κάτω και από τα δύο τόξα και να χύνεται στη θάλασσα. Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Φεβρουάριο του 2011 μετά από σφοδρή καταιγίδα. Στο δεξί τόξο και προς το μέρος της θάλασσας διακρίνονται, προεξέχοντας από τα νερά, τα θεμέλια του πρώτου γεφυριού.

Πατήστε εδώ για να δείτε μια άλλη περιοχή

 

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο

με τις περιοχές

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα

Πατήστε εδώ για να δείτε μια φωτογραφία του γεφυριού μόλις χτίστηκε.

 

Την παραπάνω φωτογραφία που τραβήχτηκε μόλις χτίστηκε (για πρώτη φορά) το γεφύρι, προσέφερε ο κος Νικολός Εξαδάκτυλος.

Την παλιά φωτογραφία αριστερά,

προσέφερε η κα Κυρτάτα Ειρήνη του Μιχαήλ

 σύζ. Πολέμη Κωνσταντίνου του Νικολάου.

Τα πρόσωπα δεν διακρίνονται.

 

Ο ποταμός για αρκετή απόσταση (μερικές δεκάδες μέτρα) από την εκβολή του έχει αρκετό βάθος ώστε να μπορεί να πλεύσει άνετα μια βάρκα.