Το Παρεκκλήσιο Αγιος Χαράλαμπος

Την ιστορική αναφορά έγραψε ο κος Επαμεινώνδας Δημ. Λογοθέτης(1)

 

Από τα εξωκλήσια στη νοτιοανατολική ζώνη του χωριού μας, αυτά της Παναγίας Στρατολάτισσας και του Αγίου Χαραλάμπους ξεχωρίζουν γιατί είναι οικοδομικά ενωμένα, με κοινό τον ένα από τους δύο πλευρικούς τους τοίχους.

Το ένα από αυτά είναι πολύ παλιό, με άγνωστη σε μένα τουλάχιστον χρονολογία ανέγερσης.

Το δεύτερο, ο Αγιος Χαράλαμπος, κτίστηκε στα δύο πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1930, με την πρωτοβουλία και επίβλεψη της Κουτσούκου Μαργαρώς του Βασιλείου (1117) #649 και μετέπειτα συζύγου του Πολέμη Σταματίου του Μιχαήλ (112124) #640 info.

Την πρωτοβουλία της, η ξανθογάλανη, με τις μακριές πλεξούδες των μαλλιών της και τη γαλήνια έκφραση, Μαργαρώ στήριξε σε ενύπνιο όραμα της. Σαυτό είδε ένα γέροντα να κάθεται στον ίσκιο, στη βορειοανατολική πλευρά της Στρατολάτισσας. Της είπε ότι τον λένε Χαράλαμπο και ότι θα ήθελε να μείνει εκεί, γιατί δεν είχε σπίτι στο χωριό

Το όνειρο της αφηγήθηκε σε πολλές συγχωριανές μας, οι οποίες, ερμηνεύοντας το, της έλεγαν πως πρέπει στη θέση εκείνη να κτιστεί εκκλησάκι, αφιερωμένο στον Αγιο Χαράλαμπο, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλο στο χωριό με το όνομα του Αγίου αυτού.

Ετσι, άρχισε να κάνει τις απαραίτητες για την ανέγερση του παρεκκλησίου ενέργειες και κατέβαλε τα πρώτα για τη θεμελίωση του έξοδα. Στη συνέχεια η ολοκλήρωση της ανέγερσης του έγινε με τα χρήματα που συγκέντρωσε από τις ερανικές συνεισφορές των συγχωριανών μας και των ολίγων άλλων εξ Ανδρου ευσεβών.

Η είσοδος στο προαύλιο των δύο παρεκκλησίων ήταν αρχικά στη δυτική όψη της Παναγίας, απέναντι στη πόρτα εισόδου σαυτήν και ισόπεδη με τον παλιό από το χωριό προς τη Χώρα δρόμο. Μετά τη διάνοιξη όμως του αμαξόδρομου Τρύπες - Στενιές, λόγω των εκσκαφών στην περιοχή και της κλίσης του δρόμου, το προαύλιο των παρεκκλησίων βρέθηκε σε υψηλότερο από τον διανοιχθέντα δρόμο επίπεδο και έτσι η είσοδος σαυτά μεταφέρθηκε στη δυτική πλευρά του Αγίου Χαραλάμπους, όπως σήμερα την βλέπουμε με τα οκτώ της σκαλοπάτια.

 

 

 

Για να δείτε μια φωτογραφία του παρεκκλησίου, πατήστε εδώ.

_________________________________________________________________________

 

(1) Λογοθέτης Επαμεινώνδας του Δημητρίου (12331) #2316 info

 

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο των ντοκουμέντων

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στα διάφορα

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα του ιστότοπου