Το Δημοτικό σχολείο θηλέων των Στενιών μέχρι την μεταρρύθμιση του 1929 στεγαζόταν σε κτίσμα με ονομασία «του Γκούλου» (ανηφορικά από το δρόμο λίγο πριν από την πλατεία του χωριού για τον ερχόμενο από την Πεντάβρυση, στο δεύτερο από τα αριστερά «οικοδομικό τετράγωνο»).
Τη φωτογραφία προσέφερε ο κος Νικόλαος Αντώνογλου Την ίδια φωτογραφία προσέφερε και ο εγγονός της δασκάλας Ιουλίας Μαρή-Βασιλοπούλου κος Νίκος Βασιλόπουλος
|
Η δασκάλα είναι η Μαρή Λασκαρώ - Ιουλία του Μιχαήλ (1131) #2399 info σύζ. Βασιλόπουλου Νικολάου του Ιωάννη.
Κανένα άλλο άτομο δεν έχει αναγνωριστεί.
Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας του Ν.Βασιλόπουλου υπάρχει η σημείωση «έτος 1908-1909» ενώ στη φωτογραφία του Ν.Αντώνογλου η σημείωση «1916».
Κατά τον Επαμεινώνδα Δημ. Λογοθέτη, η φωτογράφηση δεν πρέπει να έγινε στου Γκούλου, το οποίο ήταν βασικά σπίτι και που δεν είχε τέτοιου είδους μεγάλα παράθυρα, αλλά στο δημοτικό σχολείο αρρένων της πλατείας.
Το παιδί στην περίοπτη θέση πάνω στο τραπεζάκι, δίπλα στη δασκάλα πρέπει να είναι παιδί της. Ο δάσκαλος παπαΝίκος Βασιλόπουλος και η δασκάλα σύζυγος του Ιουλία συνήθιζαν να έχουν δίπλα τα παιδιά τους στις φωτογραφίσεις των τάξεων. Τα πρώτα παιδιά της Ιουλίας και του παπαΝίκου ήταν ο Γιάννης (γεν. 1903), δεύτερη η Φιφή και τρίτος ο Μιχάλης (γεν. 1913)
Η φωτογραφία μάλλον πρέπει να είναι του 1909.
Χωρίς να μπορεί να διασταυρωθεί, το παιδί στο τραπεζάκι ίσως είναι το δεύτερο παιδί και μοναδικό κορίτσι της Ιουλίας και του παπαΝίκου Βασιλόπουλου, η Φιφή η οποία απεβίωσε σε παιδική ηλικία.
|