Η Τζοάννα ήταν Βραζιλιανής καταγωγής, από την πολιτεία Pernambuco. Στην πολιτεία αυτή και συγκεκριμένα στο Recife υπήρχε παροικία από Eλληνες μετανάστες μεταξύ των οποίων και μερικοί Στενιώτες. Για την ιστορία η Κυρτάτα Μαριγούλα του Ανδρέα (141161) #2240 info καθώς και ο αδελφός της Κυρτάτας Αντώνιος του Ανδρέα (141162) #2700 γεννήθηκαν εκεί. Την Τζοάννα γνώρισε ο Κυρτάτας Δημήτριος του Αντωνίου (14117) #4211 (αδελφός του Κυρτάτα Ανδρέα του Αντωνίου (14116) #2668 πατέρα της Μαριγούλας και του Αντώνη) την έφερε στην Ελλάδα όπου και παντρεύτηκαν το 1901(1). Ο Δημήτρης Κυρτάτας και ο γιος του Αντώνης έκτοτε έφεραν το παρατσούκλι «Τζουάννης».

Η Τζοάννα χήρεψε όταν τα παιδιά της ήταν ακόμα μικρά και για να συντηρήσει την οικογένεια της είναι γνωστό ότι μπαρκάρισε καμαριέρα σε ποστάλια της εποχής.

 

_____________________

(1) σημ. από τα αρχεία γάμων της Ανδρου που τώρα βρίσκονται στην Καΐρειο Βιβλιοθήκη.

 

 

Ο Κυρτάτας Δημήτριος του Αντωνίου (14117) #4211

και η σύζυγος του Μαραφούς Τζοάννα του Φραντζίσκο Μπατίστα.

 

Η φωτογραφία προέρχεται από τον 4ο τόμο των «Στενιώτικων» του Γ. Ι. Φαλαγκά

 

Στις οικογενειακές φωτογραφίες οι οποίες προετοιμάζονταν καιρό πριν, συνηθίζονταν να είναι παρόντα όλα τα μέλη της οικογένειας. Στην οικογενειακή φωτογραφία επάνω, το πιθανότερο είναι ότι το παιδάκι να είναι η κόρη τους Μαρουλιώ, κατά δύο έτη μεγαλύτερη του τρίτου τους παιδιού, του Αντώνη. Ο Δημήτρης και η Τζουάνα είχαν και άλλο ένα αγοράκι (το πρώτο τους παιδί) το οποίο απεβίωσε σε βρεφική ηλικία.

 

 

Πατήστε εδώ για να δείτε μια άλλη φωτογραφία

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο των φωτογραφιών

με Στενιώτες

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα