Επιστροφή στον κατάλογο των Λαογραφικών

 

Λαογραφικά

 

Το σουλντάδο(1)

 

(κείμενο του Νικολού Εξαδάκτυλου).

 

Αν ψάξει κανείς στο διαδίκτυο για τη λέξη ¨σουλντάδο¨ θα βρει τα ακόλουθα:

 

Στη δίκη του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη:

- Πρόεδρος δικαστηρίου: Τι επάγγελ΅α κάνεις;

- Κατηγορού΅ενος: Στρατιωτικός. Κρατάω 49 χρόνους στο χέρι το σουλντάδο (σ.σ.: ντουφέκι) και πολε΅ώ για την πατρίδα.

 

Στις Στενιές σουλντάδα οι παλιοί λέγανε τα μεγάλα με τα σημερινά δεδομένα κλειδιά για βαριές πόρτες, σαν αυτές που βλέπεις σε μοναστήρια, πυργόσπιτα, μεγάλες αποθήκες κλπ.

Οσα από αυτά περνούσαν σε αχρηστία, δεν τα πετούσαν αλλά ή τα κρατούσαν για ενθύμια ή για ένα συγκεκριμένο σκοπό που δεν ήταν άλλος από το να τα γεμίσουν με μπαρούτι και να τα χρησιμοποιήσουν σαν πυροσωλήνες για να κάνουν κρότο σε κάποια στιγμή χαράς.

 

Στις Στενιές τα παιδιά χρησιμοποιούσαν τα σουλντάδα για να κάνουν κρότο σε διάφορες περιπτώσεις. Τα μεγάλα σουλντάδα τα γέμιζαν με νιτρικό, τα μικρότερα με ξύσμα από τις κεφαλές σπίρτων. Χρησιμοποιούσαν και ένα χοντρό καρφί με διάμετρο ανάλογη της τρύπας του σουλντάδου για επικρουστήρα. Η μυτερή άκρη του καρφιού λιμαριζόταν επίπεδη. Ενας χαλαρός σπάγκος που χρησίμευε για λαβή, ήταν δεμένος στη λαβή του κλειδιού από τη μια άκρη και κοντά στην κεφαλή του καρφιού από την άλλη. Για να εκπυρσοκροτήσει το σουλντάδο κρατώντας το οριζόντια από το σπάγκο, το κτυπούσες σε τοίχο από τη μεριά της κεφαλής του καρφιού. Ο κρότος δεν ήταν εκκωφαντικός, αλλά προσέφερε ευθυμία στους παρευρισκόμενους. Κατά το έθιμο, όταν ένας γαμπρός πήγαινε με τη συνοδεία του στο σπίτι της νύφης για να γίνει ο γάμος, τα παιδιά τον περίμεναν σε σταυροδρόμι και έσκαγαν ένα σουλντάδο. Ο γαμπρός κατά το έθιμο έριχνε χρήματα σε μαντήλι που ήταν χάμω απλωμένο, ειδικά για το σκοπό αυτό.

 

 

_______________________________________________________________________________________

 

(1) Από το Στενιώτικο γλωσσάρι Σουλντάδο : μεγάλο χειροποίητο κλειδί για μεγάλη κλειδαριά (εξώπορτας σε μοναστήρια, αποθήκες, σπίτια κλπ.) Η άκρη του άξονα του κλειδιού ήταν σωληνωτή (είχε τρύπα και εκεί έμοιαζε με κάνη τουφεκιού) για να ευθυγραμμίζεται και να γυρίζει σωστά.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες του σουλντάδου

Επιστροφή στον κατάλογο των Λαογραφικών

 

Επιστροφή στην αρχική σελίδα