Επιστροφή στον κατάλογο των Λαογραφικών

 

Λίγα λόγια για το Clifton

 

Το Clifton βρίσκεται στην πολιτεία Oregon. Το Oregon βρίσκεται στο Δυτικό μέρος των Η.Π.Α. έχει ακτές στον Ειρηνικό Ωκεανό και είναι ανάμεσα στις πολιτείες Washington και California. Το μεγαλύτερο μέρος των συνόρων μεταξύ των πολιτειών Oregon και Washington ορίζεται από τον ποταμό Columbia. Ο ποταμός αυτός, έχει μήκος (ακριβώς) 2000 χιλιόμετρα και είναι ο μεγαλύτερος ποταμός της Βορείου Αμερικής που εκβάλλει στον Ειρηνικό Ωκεανό και ο τέταρτος μεγαλύτερος στις Η.Π.Α.

 

 

Πρωτεύουσα του Oregon είναι η πόλη Salem και μεγαλύτερη πόλη το Portland. Το Portland απέχει 97 χιλιόμετρα από τις ακτές του Oregon στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μέσα από την πόλη περνάει ένας παραπόταμος του Columbia, ο Willamette. Η απόσταση  του Portland από τον ποταμό Columbia ο οποίος βρίσκεται βόρεια της πόλης, είναι 16 χιλιόμετρα.

 

 

Το Clifton βρίσκεται στην κομητεία Clatsop η οποία είναι στις εκβολές του ποταμού Columbia στον Ειρηνικό Ωκεανό και νότια από αυτόν. Το Clifton βρίσκεται στις νότιες όχθες του ποταμού και στο σημείο CRM 36 (Columbia River Miles 36, δηλαδή 36 μίλια από τις εκβολές του ποταμού, κάτι ανάλογο με τις χιλιομετρικές αποστάσεις σε δρόμους).

 

Σε μέγιστο κύκλο η απόσταση Νέας Υόρκης μέχρι το Clifton είναι ακριβώς 4000 χιλιόμετρα.

 

 

Το Clifton που σήμερα είναι μια πόλη φάντασμα, άνθησε στο τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα και λίγο στις αρχές του 20ού. Η πρώτη δραστηριότητα στην περιοχή ήταν ένα πριονιστήριο ξυλείας κατά το 1845. Η κύρια όμως δραστηριότητα στο μέρος αυτό ήταν ένα εργοστάσιο που συσκεύαζε κρέας σολομού σε κονσέρβες. Το εργοστάσιο αυτό ήταν το δεύτερο παλαιότερο από τις δεκάδες παρόμοιων εργοστασίων στον ποταμό Columbia, κτισμένο το 1873 από τους αδελφούς Cook. Οι εργάτες στο εργοστάσιο αυτό ήταν κυρίως κινέζοι μετανάστες. Οι ψαράδες του σολομού ήταν Ελληνες, Ιταλοί και Γιουγκοσλάβοι. Το εργοστάσιο έκλεισε το 1906, οπότε όλοι οι κινέζοι εργάτες εγκατέλειψαν την περιοχή.

Από το 1874 υπήρχε ταχυδρομικό γραφείο στο Clifton. Επίσης υπήρχαν δύο saloons, ένα «ξενοδοχείο» με έξη δωμάτια, δύο καταστήματα (το ένα καθώς και το «ξενοδοχείο» ήταν του Στενιώτη Δημήτρη Φαλαγκά), μια εκκλησία (δεν γνωρίζουμε τίνος δόγματος και κάθε πότε λειτουργούσε) καθώς και ένα μονοθέσιο Δημοτικό σχολείο.

Η σιδηροδρομική γραμμή Astoria and South Coast Railway πέρασε  από την περιοχή του Clifton το 1898 και οι σιδηροδρομικές γραμμές στην ουσία αποτελούσαν τον κεντρικό δρόμο (Main Street) του καταυλισμού.

Οι περισσότεροι κάτοικοι του Clifton ήταν περίπου 200 κατά το 1915. Εκτός από τη αλιεία οι κάτοικοι του Clifton ασχολούνταν και με την υλοτομία και αυτό μέχρι το 1930 οπότε αυτή η δραστηριότητα έπαυσε στην ευρύτερη περιοχή. Από τη χρονιά αυτή και μετά άρχισε η εγκατάλειψη και η παρακμή του Clifton. Το ταχυδρομικό γραφείο έκλεισε το 1966.

Ο ηλεκτρισμός στο παρηκμασμένο πια Clifton έφτασε μόλις το 1958.

 

Δύο μίλια από το Clifton προς τις πηγές του ποταμού βρίσκεται και άλλη μία τώρα πόλη φάντασμα, και αυτή στη νότια όχθη, το Bradwood, που τις ημέρες της δόξας του ήταν κέντρο υλοτομίας της ευρύτερης περιοχής. Πολλοί Ελληνες εργάζονταν στις αρχές του 20ου αιώνα στα πριονιστήρια της περιοχής, πάνω από 50 μόνο στην πόλη Wauna, επτά χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Clifton.

 

Αριστερά επάνω, ότι έχει μείνει σήμερα από το εργοστάσιο κονσερβοποιίας.

 

 

Δεξιά επάνω, ότι έχει μείνει σήμερα από ένα από τα δύο καταστήματα