Επιστροφή στον κατάλογο των Λαογραφικών

 

Λαογραφικά

 

Ο γεμιτζής παπάς

 

(κείμενο του Κώστα Νικ. Πολέμη(1) )

 

Ο παπαΖαννής(2) , πριν χειροτονηθεί παπάς, για αρκετά χρόνια ήταν ναυτικός και μάλιστα έμπειρος και ικανός, γεμιτζής δηλαδή κατά το ορθότερο. Συνέχισε δε και κατά την διάρκεια της ιεροσύνης του να παραδίδει μαθήματα ναυτιλίας και ναυτικής τέχνης, σε υποψήφιους πλοιάρχους προετοιμάζοντάς τους για τις εξετάσεις!

Μια Κυριακή και ενώ ο ψάλτης στην εκκλησία της Παναγίας για δεύτερη φορά έψαλε πιο αργά το κοινωνικό, περιμένοντας να ακουστεί από μέσα το ιερό το χτύπημα του κοχλιαρίου στο δισκάριο της προσκομιδής, ώστε το παιδί που συνήθως κρατάει το κηροπήγιο εμπρός στην Ωραία Πύλη, να ανάψει το κερί, να λάβει θέση, να ανοίξει η πύλη και να εμφανισθεί ο ιερέας κρατώντας το Αγιο Δισκοπότηρο, ψάλλοντας το «μετά φόβου θεού πίστεως και αγάπης προσέλθετε», δεν ακούστηκε τίποτα. Τρίτη φορά ψάλει το κοινωνικό ακόμα πιο αργόσυρτα, πιστεύοντας ότι ο χρόνος που έδωσε στον λειτουργό δεν ήταν αρκετός, αλλά εις μάτην. Σιγή. Κοιτάχτηκαν με απορία ψάλτης και επίτροποι αλλά και κάποιοι από το εκκλησίασμα που περίμεναν να μεταλάβουν. Αποφασίζει ένας επίτροπος να μπει στο ιερό φοβούμενος μην έπαθε κάτι ο παπάς. Ηταν και μεγάλος άνθρωπος... Μπαίνει και τι βλέπει! Η πόρτα του ιερού προς την αυλή της εκκλησίας ήταν ανοιχτή λόγω ζέστης. Καλοκαίρι γαρ. Ο παπάς στο άνοιγμα μισός μέσα μισός έξω, αγνάντευε το πέλαγος μπροστά από τον κάβο Σταρά. Χειρονομούσε φωνάζοντας:

 

- Πιο ανοιχτά βρε τσομπάνη(3), πιο ανοιχτά, δεν θα σε πάρει η βόλτα!

 

Ενα ιστιοφόρο καράβι ανέβαινε όρτσα μεσ’ το μελτέμι, κάνοντας μανούβρα, κατά τον παπαΖαννή λανθασμένη, για να μπει στο λιμάνι της Χώρας!!!!!!

 

___________________________________________________________________________________________________

 

 

(1) Πολέμης Κώστας του Νικολάου (1413181) #1126 info

(2) O Πολέμης Ζαννής του Παπασταμάτη (11122) #110 info

(3) Οι Στενιώτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία ναυτικοί, δεν έτρεφαν καμία εκτίμηση στα στεριανά επαγγέλματα.  Αυτού του είδους οι λιγοστοί επαγγελματίες (γεωργοί, παπουτσήδες, χασάπηδες κλπ) ήλθαν στις Στενιές από άλλα χωριά της Ανδρου. Τελευταίοι στην εκτίμηση των Στενιωτών ήταν οι κτηνοτρόφοι. Γνωστή είναι και η επιφυλακτικότητα με την οποία οι Στενιώτες αντιμετωπίζουν όσους δεν κατάγονται από τις Στενιές. Συλλογικά τους ονομάζουν «ξένους» άσχετα αν κατάγονται από το διπλανό χωριό ή π.χ. τη Νέα Ζηλανδία. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρω ότι σε δύσκολες εποχές (π.χ. κατά την Κατοχή) υπήρξαν «ξένοι» οι οποίοι ανιδιοτελώς βοήθησαν από το υστέρημα τους Στενιώτες. Παραδείγματα υπάρχουν σε άλλα λαογραφικά κείμενα αυτού του ιστότοπου.

Νικολός Εξαδάκτυλος

 

Επιστροφή στον κατάλογο των Λαογραφικών

 

Επιστροφή στην αρχική σελίδα