Επιστροφή

 

Λαογραφικά

 

Ο γεμιτζής παπάς

 

(κείμενο του Κώστα Νικ. Πολέμη)

 

Ο παπαΖαννής(1) , πριν χειροτονηθεί παπάς, για αρκετά χρόνια ήταν ναυτικός και μάλιστα έμπειρος και ικανός, γεμιτζής δηλαδή κατά το ορθότερο. Συνέχισε δε καί κατά την διάρκεια της ιεροσύνης του να παραδίδει μαθήματα ναυτιλίας και ναυτικής τέχνης, σε υποψήφιους πλοιάρχους προετοιμάζοντάς τους γιά τις εξετάσεις!

Μία Κυριακή και ενώ ο ψάλτης στην εκκλησία της Παναγίας για δεύτερη φορά έψαλε πιο αργά το κοινωνικό, περιμένοντας να ακουστεί από μέσα το ιερό το χτύπημα του κοχλιαρίου στο δισκάριο της προσκομιδής, ώστε το παιδί που συνήθως κρατάει το κηροπήγιο εμπρός στην Ωραία Πύλη, να ανάψει το κερί, να λάβει θέση, να ανοίξει η πύλη και να εμφανισθεί ο ιερέας κρατώντας το Αγιο Δισκοπότηρο, ψάλλοντας το «μετά φόβου θεού πίστεως και αγάπης προσέλθετε», δεν ακούστηκε τίποτα. Τρίτη φορά ψάλει το κοινωνικό ακόμα πιο αργόσυρτα, πιστεύοντας ότι ο χρόνος που έδωσε στον λειτουργό δεν ήταν αρκετός, αλλά εις μάτην. Σιγή. Κοιτάχτηκαν με απορία ψάλτης και επίτροποι αλλά και κάποιοι από το εκκλησίασμα που περίμεναν να μεταλάβουν. Αποφασίζει ένας επίτροπος να μπει στο ιερό φοβούμενος μην έπαθε κάτι ο παπάς. Ηταν και μεγάλος άνθρωπος... Μπαίνει και τι βλέπει! Η πόρτα του ιερού προς την αυλή της εκκλησίας ήταν ανοιχτή λόγω ζέστης. Καλοκαίρι γαρ. Ο παπάς στο άνοιγμα μισός μέσα μισός έξω, αγνάντευε το πέλαγος μπροστά από τον κάβο Σταρά. Χειρονομούσε φωνάζοντας:

 

- Πιο ανοιχτά βρε τσομπάνη, πιο ανοιχτά, δεν θα σε πάρει η βόλτα!

 

Ενα ιστιοφόρο καράβι ανέβαινε όρτσα με στο μελτέμι, κάνοντας μανούβρα κατά τον ΠαπαΖαννή λανθασμένη , για να μπεί στο λιμάνι της Χώρας!!!!!!

 

___________________________________________________________________________________________________

 

(1) O Πολέμης Ζαννής του Παπασταμάτη (11122) #110