Από άποψης ονομάτων και διαδοχής η εκδοχή Α πληροί τις περισσότερες προϋποθέσεις εκτός από το γεγονός ότι ο κλάδος Προύχοντα είναι χρονολογικά συμπιεσμένος αλλά όχι απίθανος εάν αναλογιστεί κανείς τις πιθανότητες μικρών χρονικών σφαλμάτων.

Η ακόλουθη παραλλαγή είναι λιγότερο πιθανή:

-5-

 

Δεύτερη παραπλήσια εκδοχή που και αυτή ταιριάζει είναι ο ΑΝΤΩΝΗΣ να είχε γιούς πλην του ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑ (6) και ΔΗΜΗΤΡΗ, ΙΩΑΝΝΗ, ΑΝΔΡΕΑ.

Έτσι το επί μέρους δια την περίοδο οικογενειακό δένδρο θα διακλαδιζότανε ως εξής:

Οι διαφοροποιημένες θυρίδες αντιστοιχούν στις παραλλαγές με κόκκινο η Βα και με πράσινο η Ββ

Η Β. Εκδοχή με τα ίδια χρονολογικά προβλήματα φαίνεται κατά τα λοιπά ακόμη καλύτερη κυρίως διότι καλύπτει πληρέστερα την διαδοχή στο παρατσούκλι ΜΠΑΜΠΟΥΣΚΟΣ με επικεφαλής μόνο τον ΑΝΤΩΝΗ. Εάν ισχύει η δεύτερη παραλλαγή τότε βέβαια ο κλάδος ΠΡΟΥΧΟΝΤΑ δεν θα είναι συνέχεια του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ (7) αλλά του ΙΩΑΝΝΟΥ οπότε εξαλείφονται τα χρονολογικά προβλήματα. Το βασικό πρόβλημα και των δύο παραλλαγών είναι ότι αλλάζουν το πατρώνυμο του πατέρα του Προύχοντα σε Δημήτριο Αντωνίου ή Ιωάννου. Προσωπικά θεωρώ ορθότερες της εκδοχές Αα καί Βα. Είναι αξιοσημείωτο ότι ούτε ο  Προύχοντας ούτε ο Μήτρας έδωσαν στους πρωτότοκους γιούς το όνομα του πατέρα τους. Στα αδιέξοδα η λύσις βρίσκεται στο αναπάντεχο και ούτε σφάλμα στο πατρώνυμο ούτε μικρή χρονολογική διαφοροποίηση αποκλείονται όταν δεν υπάρχει σ’ αυτά πλήρης κάλυψη εγγράφων και ο ορισμός των μικρών ονομάτων εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Σχετικά με το τελευταίο πρέπει να αναφέρω ότι εκείνη την περίοδο η θνησιμότητα, ιδίως μεταξύ των παιδιών, ήταν πολύ αυξημένη με συνέπεια τα ονόματα των χαμένων  να ξαναδίνονται σε επόμενα παιδιά. Αυτό δημιουργεί προβλήματα κατά την αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων και σφάλματα χρονολογικά αλλά και ονομαστικά (πατρώνυμο), διότι το ίδιο συνέβαινε και με τις περιπτώσεις πρόωρα χαμένων ή άτεκνων θείων που τα παιδιά κληρονομούσαν και όπου στα παιδιά αυτά δίνανε τα ονόματα των θείων.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: ΟΔΗΓΟΥΜΑΣΤΕ  ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ Η ΑΡΧΗ ΤΩΝ ΜΠΑΜΠΟΥΣΚΩΝ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟΝ    Α  Ν  Τ  Ω  Ν  Η (5) ΓΕΝΝΗΜΕΝΟ ΓΥΡΟ ΣΤΟ 1700 ΚΑΙ ΤΩΝ  ΜΠΟΥΛΑΚΕΩΝ ΣΤΟΝ  Δ  Η  Μ  Η  Τ  Ρ  Η, ΑΔΕΛΦΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ,  ΠΑΙΔΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΟΥ (4). ΣΕ  ΣΧΕΣΗ ΜΕ  ΤΟΥΣ ΜΠΑΜΠΟΥΣΚΟΥΣ  ΜΟΝΗ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑ ΠΑΝΩ Η ΕΚΔΟΧΗ Α.- ΟΠΟΥ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ  ΕΙΝΑΙ ΜΠΑΜΠΟΥΣΚΟΣ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ. ΤΟ ΑΝΔΡΕΑΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΕ ΔΙΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ ΚΑΠΟΙΟ ΕΓΓΟΝΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΤΡΙΑ (3). ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΘΑ ΗΤΑΝΕ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ΜΠΑΜΠΟΥΣΚΟΣ. ΣΗΜΕΙΩΤΕΟΝ ΟΤΙ Ο ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΙΧΕ ΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ. ΜΠΟΡΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΕΙΧΕ ΟΝΟΜΑΤΙΣΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗ ΘΕΙΟΥ ΤΟΥ.

 

Θα ήταν σκόπιμο εδώ να αναφερθώ σε μερικά στοιχεία που αφορούν στις Παλαιοκρασέϊκες ρίζες του παππού του ΓΙΩΡΓΗ Γιαν. ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΥ. Η μητέρα του ήταν η ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Γεωργίου Παλαιοκρασά, (111123), και αδέλφια της ήταν ο ΙΩΑΝΝΗΣ (10-21), 111121, πατέρας του ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ, ο ΑΝΔΡΕΑΣ πρόγονος των ΠΑΠΠΩΝ, ο ΣΤΡΑΤΗΣ καί η ΑΝΝΕΖΑ. (Ίδε ιστοσελίδα Στενιωτών). Ο ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ πρώτος εξάδελφος του παππού, είχε αδελφή ΣΜΑΡΑΓΔΑ η οποία φαίνεται  τον συνόδευσε στις Μητροπόλεις του στην Ήπειρο για να τον φροντίζει. Προφανώς εκεί παντρεύτηκε και γυιός της ήταν ο δικηγόρος ο Ρίνγκας ο οποίος ερχότανε στο σπίτι ως ξάδελφος των γονιών μας καταγωγής Παλαιοκρασσά.Στην πραγματικότητα βέβαια ήταν 2ος εξάδελφος της μητέρας μας και ήταν ένας καταπληκτικός άνθρωπος. Ο παππούς έφερε το ίδιο όνομα με τον Δεσπότη κατά κόσμο Γεώργιο. ( Ίδε ΣΤΒ σ.127) Δηλαδή η προγιαγιά μας η Κουτσούκενα ήταν γνήσια Παλαιοκρασά Μπαμπούσκενα.

Θα είμαι ευγνώμων σε όποιον συμπληρώσει, διορθώσει, ή και βελτιώσει κάτι στο παρόν και θα παρακαλούσα τον αδελφό μου τον Γιάννη να γράψει για όλους τους ενδιαφερόμενους την ιστορία του ΜΠΑΜΠΟΥΣΚΟΥ όπως του την είχε διηγηθεί ο αείμνηστος Σπύρος Σωκρ. Παλαιοκρασσάς.

Δια την καλύτερη κατανόηση παραθέτω συνοπτικά στα παραρτήματα Α & Β τις δύο επικρατέστερες παραλλαγές του πρώτου κοινού μέρους του οικογενειακού δένδρου μέχρι τις αρχικές βασικές διακλαδώσεις και τις διασυνδέσεις με τους υποκλάδους της ιστοσελίδας του χωριού, με την ένδειξη WWW, σύμφωνα πάντα με τα προσωπικά μου συμπεράσματα. Η απαρχές του κλάδου ΜΠΟΥΛΑΚΑ καταχωρηθήκανε με κοκκινο  και των ΜΠΑΜΠΟΥΣΚΩΝ παραμένουν με μαύρο.

Υ.Γ    Πιθανόν να σημειώσατε ότι το ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑΣ όπου αναφέρεται στο παρελθόν είναι γραμμένο με ένα Σ.  Ο λόγος είναι ότι  σε όλα τα παρελθόντα έγγραφα συναντάται ως ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΑΣ με ένα Σ.  Με δύο Σ  είναι η γραφή του μετά τό 1900. Ακόμη καί στο προικοσύμφωνο της προγιαγιάς (1861) και στην εξουσιοδότησή της προς τον Νικολό μετά την δολοφονία του αδελφού της Μαρή (1886) γράφεται με ένα Σ.

 

 

 

Πατήστε εδώ για την επόμενη σελίδα

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο με τα «ντοκουμέντα»

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην σελίδα με τα «διάφορα»

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα του ιστότοπου

 

Πατήστε εδώ για μετάβαση στην πρώτη σελίδα

Πλαίσιο κειμένου: Αντώνης (5)
1695/1700
Πλαίσιο κειμένου: Παπανικολός (4)
1675
Πλαίσιο κειμένου: Ανδρέας
1700/1710
Πλαίσιο κειμένου: Δημήτριος
1700/1710
Πλαίσιο κειμένου: Παπαντριάς (3)
Πλαίσιο κειμένου: Παπανικολός (6)
1730
Πλαίσιο κειμένου: Δημήτρης (7)
1731
Πλαίσιο κειμένου: Ιδε
Παπαντώνη (9)
Πλαίσιο κειμένου: Γεώργιος
1755
Πλαίσιο κειμένου: Δημήτριος
1775
Πλαίσιο κειμένου: Γεώργιος
Προύχοντας
1795
Πλαίσιο κειμένου: Ιωάννης
1730/1740

Α-ΕΚΔΟΧΗ

Πλαίσιο κειμένου: Νικόλαος
1730/1735

Β-ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

ΜΠΟΥΛΑΚΑ

Πλαίσιο κειμένου: Δημήτριος
Μπουλάκας

Δημήτριος

Μπουλάκας

Νικόλαος

1730/1735

Δημήτριος

1700/1710

Παραλλαγή

Α.Εκδοχής

ΔΗΜΗΤΡΗΣ

1745/50

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

1795

ΑΝΤΩΝΗΣ

1700

Παπανικόλας (6)

1730

Παπαντώνης (9)

1755 / 1760

Αντώνης (5)

1700

Δημήτριος (7)

1731

ΚΛΑΔΟΣ

ΠΡΟΥΧΟΝΤΑ

ΩΣ ΑΝΩ

Ιωάννης

1733/35

ΚΛΑΔΟΣ  ΙΩΑΝΝΗ

ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΣΑ   Η

ΚΑΙ   ΠΡΟΥΧΟΝΤΑ

Ανδρέας

1760 / 65

Ανδρέας

1701 / 1710

Δημήτριος

1765

ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΠΡΟΥΧΟΝΤΑΣ

1795

Παπανικολός (4)

1675

Παπαντριάς (3)

Νικόλαος

1770 - 1852

Β-ΕΚΔΟΧΗ

Δημήτριος

1701/1710

ΚΛΑΔΟΣ

ΜΠΟΥΛΑΚΑ

ΑΛΛΟΣ ΓΙΟΣ

ΩΣ ΠΡΟΓΟΝΟΣ

ΜΠΟΥΛΑΚΑ

Β-ΠΑΡΑΛΛΑΓΗ

ΩΣ ΑΝΩ ΔΙΑ

ΜΠΟΥΛΑΚΑ