Γραφική απεικόνιση και ιστορικό των χώρων στο κτήριο του Δημοτικού Σχολείου Στενιών Ανδρου,

μετά το Σχολικό Ετος 1929-1930

 

Από τον Επαμεινώνδα Δημ. Λογοθέτη

 

_______________________________________________________________________________________________

 

πατήστε εδώ για να διαβάσετε κάποιες πληροφορίες για τα σχολεία των Στενιών.

 

 

Αρχικά υπήρχε στο κτήριο μόνο η αίθουσα Α, που σύμφωνα με την Εκπαιδευτική Νομοθεσία του 1895, αποτελούσε το Τετρατάξιο (Μονοθέσιο) Δημοτικό Σχολείο Αρρένων, με ένα μόνο δάσκαλο, τον Νικόλαο Βασιλόπουλο του Ιωάννη (1) #2401 info, που δίδασκε σ’αυτήν την αίθουσα μαθητές όλων των τάξεων, μέχρι το τέλος του Σχολικού Ετους 1928-1929. Η είσοδος στη αίθουσα διδασκαλίας ήταν στη νοτιοανατολική πρόσοψη της, λίγα μέτρα μετά την είσοδο στο προαύλιο του Σχολείου (στο μέσο περίπου της  γραμμής “αβ” όπως φαίνεται στο “σχεδιάγραμμα - 1”). Η παλιά αυτή αίθουσα ανακαινίστηκε το 1922-23 και εκτός των άλλων, το δάπεδο της στρώθηκε με ξυλοσανίδες, Την ίδια εποχή κατασκευάστηκε και η σιδερόπορτα μεταξύ του δρόμου και του προαύλιου του σχολείου. Για να δείτε την σιδερόπορτα αυτή πατήστε εδώ.

_____________________________________________________________________________

 

Κατά τον κο Κώστα Ν.Πολέμη (1413181) #1126 info η αίθουσα Α έγινε με χρηματοδότηση τού Ανδρέα Συγγρού στο πλαίσιο προγράμματος οικοδόμησης αιθουσών διδασκαλίας σε όλη την Ελλάδα.

 

 

Παράλληλα, μέχρι το παραπάνω σχολικό έτος, λειτουργούσε και το Τετρατάξιο (Μονοθέσιο) Δημοτικό Σχολείο Θηλέων, στο διώροφο σπίτι του Σαρρή Αντρίκου του Ιωάννου (Γκούλου) (143) #4045, με διδάσκουσα σ’αυτό την Μαρή Ιουλία του Μιχαήλ (1131) #2399 info (μετέπειτα σύζυγο του Νικολάου Βασιλόπουλου του Ιωάννη). Σ’αυτό, σε σχετική φωτογραφία, φαίνεται ότι φοίτησαν η Μαύρου Αρετή του Σταματίου (1242) #2351, η μητέρα μου Γιαλούρη Βιολάντη του Γιαννούλη (12223) #2315 info σύζ. Λογοθέτη Δημητρίου του Επαμεινώνδα, με έτος γεννήσεως το 1897 και άλλες με την ίδια και προγενέστερες χρονολογίες γεννήσεως μαθήτριες.

Με την Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση του 1929, άλλαξε η από το 1895 και για μια τριακονταπενταετία περίπου ισχύουσα Εκπαιδευτική Νομοθεσία. Τότε όλα τα σχολεία θηλέων της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας Εκπαίδευσης καταργήθηκαν, εκτός από αυτά στα μεγάλα αστικά κέντρα και δημιουργήθηκαν τα εξατάξια μικτά σχολεία στις παραπάνω δύο βαθμίδες.

 

Για να λειτουργήσει το νέο Μικτό (Διθέσιο) Δημοτικό Σχολείο Στενιών, κτίστηκε η αίθουσα Β και ταυτόχρονα περιορίστηκε η έκταση της αίθουσας Α για τη δημιουργία διαδρόμου επικοινωνίας των δύο αιθουσών και του Γραφείου στο βάθος του.

Η είσοδος στο σχολείο έγινε στο βορειοανατολικό μέρος του διαδρόμου (όπως είναι και σήμερα) ενώ η παλαιά στην αίθουσα Α καταργήθηκε και μετατράπηκε σε παράθυρο. Η νέα μορφή του σχολείου φαίνεται στο “σχεδιάγραμμα - 2”.

 

 

Ετσι, στην Αίθουσα Β, διδάσκονταν οι μαθητές και μαθήτριες των δύο πρώτων τάξεων του Δημοτικού, ενώ στη Αίθουσα Β οι υπόλοιποι μαθητές και μαθήτριες.

 

Στη νεοσύστατη Αίθουσα Β φοίτησα σαν μαθητής της Α’ και της Β’ τάξης του Δημοτικού. Δασκάλα μου ήταν η Βασιλοπούλου Ιουλία, μέχρι τη μέση της σχολικής χρονιάς στη Β’ τάξη, γιατί τότε αποσύρθηκε, λόγω συνταξιοδότησης της και αντικαταστάθηκε από την νεοδιορισμένη Πολέμη Μανιώ του Λεωνίδα (1122241) #910 info, μετέπειτα σύζυγο του δάσκαλου στο σχολείο Σάλαρη Γεωργίου του Κωνσταντίνου (1122241) #913 info.

 

Η Ιουλία όπως σήμερα μπορώ να κρίνω, ήταν μια σπάνια για τα παιδαγωγικά της χαρίσματα δασκάλα και της μεθοδικότητας εμπέδωσης των όσων μας δίδασκε, που τα θυμάμαι ακόμα…

 

Ο παπα-Νίκος Βασιλόπουλος, που ήταν και εφημέριος στον Αη-Γιώργη, δίδασκε στην Αίθουσα Α. Μετά όμως από το τέλος του σχολικού έτους 1931-32, συνταξιοδοτήθηκε, παραιτήθηκε από τα λειτουργικά του καθήκοντα στην εκκλησία του χωριού και μετακόμισε οικογενειακά στην Αθήνα, λόγω σπουδών στο πανεπιστήμιο των τριών του παιδιών. Μέχρι τότε εκτελούσε και χρέη κοινοτικού γραμματέως, γιατί στο γραφείο του σχολείου είχαν μεταφερθεί τα Δημοτολόγια και τα Ληξιαρχικά βιβλία της Κοινότητας. Σ’αυτόν αποτεινόταν  οι συγχωριανοί για την έκδοση των σχετικών κοινοτικών εγγράφων και πιστοποιητικών γεννήσεως, θανάτου κλπ. με αμοιβή βέβαια γενναιόδωρα φιλοδωρήματα.

Μετέπειτα τα χρέη γραμματέως εκτελούσαν οι δημοδιδάσκαλοι, μέχρι την επί προεδρίας του Πολέμη Δημήτρη του Αντώνη (Πίκουλου) (142112) #1044 info ίδρυση ξεχωριστού Κοινοτικού Γραφείου, σε ένα χώρο, δίπλα στο παλιό μπακάλικο του (Γιόκου) και μετέπειτα της Μίνας Κυρτάτα. (Σ’αυτό υπηρέτησα και εγώ μέχρι τον Απρίλιο του 1945).

Τον παπα-Νίκο διαδέχτηκε στο σχολείο ο από την Κέρκυρα καταγόμενος δάσκαλος Σπύρος Παγκράτης. Μετά τον διαδέχτηκε άλλος (δεύτερος) Κερκυραίος δάσκαλος με το επίθετο Δημητσιάνος και τελικά αυτόν, ο μετατεθείς από το Δημοτικό σχολείο Αποικίων, ο Γεώργιος Σάλαρης.

Το καλοκαίρι του 1933 εγκαταστάθηκε χειροκίνητο τηλέφωνο στο Γραφείο του Σχολείου. Η Επικοινωνία γινόταν με τη Χώρα σε τακτές ώρες και απ’αυτό γινόταν και η λήψη τηλεγραφημάτων από τον δάσκαλο. Μετά τον θάνατο του ταχυδρομικού διανομέα για το χωριό Αντωνίου Ζάννου (του κυρ Αντωνάκη), το γραφείο του Δημοτικού Σχολείου έγινε για λίγα χρόνια χώρος εξυπηρέτησης των ταχυδρομικών αναγκών του χωριού με ταχυδρομικό διανομέα και σύνδεσμο με το γραφείο Τ.Τ.Τ. (Ταχυδρομεία, Τηλεγραφεία, Τηλέφωνα) της Χώρας, τον Μπέη Νικόλαο του Γεωργίου (Κοντονικόλα) (1123) #4030.

 

Την Αίθουσα Β του σχολείου χρησιμοποιούσαν λόγω του πλακοστρωμένου δαπέδου της, για την πραγματοποίηση χορευτικών εκδηλώσεων στις έκτακτες γιορτινές ημέρες.

 

Με τον, επί Δικτατορίας, αναγκαστικό Νόμο του 1937, καταργήθηκε η Εκπαιδευτική Νομοθεσία που ίσχυε από το 1929 και τα Σχολεία της Α/βάθμιας Εκπαίδευσης γίνονται ξανά 4/τάξια και της Β/βάθμιας επεκτείνονται σε 8/τάξια Γυμνάσια. Ετσι, το Δημοτικό Σχολείο λειτούργησε, για λίγα χρόνια, μέχρι την αρχή της Κατοχής το 1941, σαν Διθέσιο Τετρατάξιο και μετά την από τότε επαναφορά του Εκπαιδευτικού Συστήματος του 1929, έγινε πάλι Διθέσιο Εξατάξιο Μικτό, μέχρι την κατάργηση του...

 

 

Επαμεινώνδας Δημ. Λογοθέτης

 

 

 

Πατήστε εδώ για να δείτε μια άλλη φωτογραφία

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο

των φωτογραφιών από το Δημοτικό σχολείο

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα