Δημοτικά σχολεία θηλέων και αρρένων των Στενιών. Η χρονιά του 1904.

 

 

Το Δημοτικό σχολείο θηλέων των Στενιών μέχρι την μεταρρύθμιση του 1929 στεγαζόταν σε κτίσμα με ονομασία «του Γκούλου» (ανηφορικά από το δρόμο που ξεκινάει λίγο πριν από την πλατεία του χωριού για τον ερχόμενο από την Πεντάβρυση, στο δεύτερο από τα αριστερά «οικοδομικό τετράγωνο»).

Οι φωτογραφίες πρέπει να τραβήχτηκαν το 1904 στον Αη Γιώργη.

Στο βάθος φαίνεται η κλίμακα που οδηγεί στον γυναικωνίτη.

 

Την πρώτη φωτογραφία με τις μαθήτριες προσέφερε ο κος Μπεγλέρης Νικόλαος του Λεονάρδου

________________________________________________________________________________

 

Στη σκάλα στέκεται γυναίκα η οποία έχει ρετουσαριστεί. Σε άλλη φωτογραφία (παρακάτω) που τραβήχτηκε την ίδια ημέρα φαίνεται καθαρά χωρίς όμως να μπορεί να αναγνωριστεί.

 

Όπως πολύ σωστά παρατήρησε η κα Μόσχα Μιχ. Γιαννίση, τα κορίτσια στις πίσω σειρές δεν πρέπει να ήταν μαθήτριες. Το Δημοτικό τότε είχε τέσσερις τάξεις, μετά ερχόταν το Σχολαρχείο (παλιότερος τύπος σχολείου που κάλυπτε τις δύο τελευταίες τάξεις του σημερινού Δημοτικού και την πρώτη τάξη του σημερινού Γυμνασίου) και τετραετές γυμνάσιο. Συνολικά ενδεκαετής εκπαίδευση, υποχρεωτικές οι τάξεις του τετραετούς Δημοτικού. Ο σωματότυπος αυτών των κοριτσιών δεν αντιστοιχεί σε μαθήτριες Δημοτικού 6 μέχρι 10 έστω 12 ετών. Το πιθανότερο να ήταν αδελφές που συνόδευαν μικρότερες μαθήτριες.

 

 

Σε πρώτο πλάνο (τα πέντε καθιστά κοριτσάκια) από αριστερά:

 

4. πρώτη είναι η Στεφάνου Ευτυχία του Πέτρου (176) #378 σύζ. Μπεγλέρη Λεονάρδου του Νικολάου.

 

Οι δεύτερη και τρίτη είναι άγνωστες.

 

5. Τέταρτη, η Γιαλούρη Βιολάντη του Γιαννούλη (12223) #2315 info (γεν. 25/3/1897) σύζ. Λογοθέτη Δημητρίου του Επαμεινώνδα

 

6. και τελευταία δεξιά η Μαύρου Αρετή του Σταματίου (1242) #2351 (γεν. 1897) σύζ. Σύμπουρα Νικολάου του Αντωνίου.

 

7. Ακριβώς πάνω από την Μαύρου  η Κυρτάτα Μαριγούλα του Ανδρέα (141161) #2240 info σύζ. Κουτσούκου Αντωνίου του Δημητρίου.

 

8. Πάνω αριστερά η ψηλή κοπέλα είναι η Μπεγλέρη Ερηνιώ (Ειρήνη) του Χρήστου (151) #2456  σύζ. Εξαδάκτυλου Γεωργίου του Ιωάννη.

 

9. Στην πίσω σειρά, στη μέση, το κορίτσι με το σκούρο φόρεμα που κρατάει το κορίτσι μπροστά της, είναι η Πέτσα Μαρία του Βασιλείου (125) #3938 info σύζ. Μπάλση Ευαγγέλου του Νικολάου.

 

 

Επάνω, είναι σημειωμένα κάποια πρόσωπα:

 

A  -  Δαγιάσης Λεονάρδος του Αντωνίου (121) #825

B  -  Φαλαγκάς Θεοδόσης του Σταμάτη (1473) #863 info

C  -  Μπεγλέρης Δημήτρης του Χρήστου (Μπάκιας) (155) #2460 info

D  -  Βασιλόπουλος Ευάγγελος του Νικολάου (14)

E  -  Χούντης ήταν το παρεπώνυμο του Ζιώτη Νικολάου του Μιχαήλ (172)

F  -  ο δάσκαλος Βασιλόπουλος παπαΝίκος του Ιωάννη (1) #2401 info.

 

Η αναφορά για τον Ευάγγελο Βασιλόπουλου είναι λανθασμένη. Ο Βάγγος γεννήθηκε το 1915.

Ο Νικολός Ζιώτης πάλι, γεννηθείς το 1887 θα ήταν 16 με 17 ετών στη φωτογραφία. Η πληροφορία γίνεται δεκτή με επιφύλαξη. Δεν αποκλείεται να εννοεί τον αδελφό του, Ζιώτη Δημήτριο του Μιχαήλ που γεννήθηκε το 1895.

 

 

Πατήστε εδώ για να δείτε μια άλλη φωτογραφία

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο

των φωτογραφιών από το Δημοτικό σχολείο

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα

 

1. Η δασκάλα είναι η Μαρή Λασκαρώ - Ιουλία του Μιχαήλ (1131) #2399 info σύζ. Βασιλόπουλου Νικολάου του Ιωάννη.

 

2. Ανάμεσα στη δεύτερη και στην τρίτη σειρά, το κορίτσι με το άσπρο πουκάμισο και το μαύρο λαιμοδέτη είναι η Παλαιοκρασσά Ασημίνα του Γεωργίου (11162) #2049 σύζ. Πασχάλη Ιωάννη του Δημητρίου.

 

3. Πίσω και δεξιά στη φωτογραφία από την Παλαιοκρασσά (και ακριβώς κάτω από το κορίτσι που είναι τέταρτη από δεξιά στην πίσω σειρά) είναι η Σύμπουρα Ασημιώ του Σταμάτη (1224) #3509 info σύζ. Μπουκουβάλα Δημητρίου του Νικολάου.

 

 

Την παρακάτω φωτογραφία που τραβήχτηκε την ίδια ημέρα προσέφερε η κα Δαγιάση Ασημίνα του Λεονάρδου σύζ. Ζαχαρία Λιβανού (Mina Livanos).