Ο Λάβδας Μιχαήλ του Νικολάου (11) #1820,

η (πρώτη) του σύζυγος Αστρά Μαντούλα (Αδαμαντία) του Νικολάου

και τα δύο τους παιδιά Ελέγκω (111) και Νικόλαος (112)

 

Τις φωτογραφίες προσέφερε η (δεύτερη σύζυγος του) κα Φρατζέσκα Κανάκη

 

 

Πατήστε εδώ για να δείτε μια άλλη φωτογραφία

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο των φωτογραφιών

με Στενιώτες

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα

 

 

Η τραγωδία που έπληξε τον Μιχάλη Λάβδα.

 

Το επιβατικό πλοίο Χρυσή Αυγή κατασκευάστηκε το 1970 στην Ιαπωνία για λογαριασμό εταιρίας του πλοιοκτήτη Αυγουστή Πολέμη και βυθίστηκε στις 23 Φεβρουαρίου 1983 στην περιοχή του Κάβο Ντόρο.

 

Το χρονικό του ναυαγίου:

Στις 23 Φεβρουαρίου 1983 το Χρυσή Αυγή αναχώρησε από το λιμάνι της Ραφήνας κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες με προορισμό τα νησιά Άνδρο-Πάρο-Νάξο μεταφέροντας 9 βυτιοφόρα οχήματα με φορτίο υγρών καυσίμων και 4 φορτηγά. Στις 23/2/83 και ώρα 18:30, 2 μίλια μακριά από τη νησίδα «Μαντήλι» και ενώ έπνεαν άνεμοι 8 Μποφώρ, το πλοίο πήρε απότομα κλίση εξαιτίας της μετατόπισης των οχημάτων στο γκαράζ με αποτέλεσμα να αρχίσουν διαδοχικές εκρήξεις εξαιτίας της μετατόπισης των καυσίμων στα βυτία. Αρκετοί επιβάτες για να γλυτώσουν από τις φλόγες έπεσαν στο νερό και μερικοί πνίγηκαν.

Από τις εκρήξεις που έγιναν δημιουργήθηκε ρήγμα που προκάλεσε την βύθιση του πλοίου τρεις ώρες αργότερα. Στο σήμα κινδύνου που εξέπεμψε το πλοίο ανταποκρίθηκαν το «Χρυσή Άμμος», το ρωσικό «Σάμπυ Ράμπατ» και το ρουμανικό «Μπολντεϊν» καθώς και το «Καστριανή Κέας». Αργότερα έφθασαν στο σημείο του ατυχήματος και δυο πλοία του πολεμικού ναυτικού. Από τους 42 συνολικά επιβαίνοντες σώθηκαν μόνον οι 14.

 (σημ. το παραπάνω κείμενο από την Βικιπέδια)

 

Στο ναυάγιο αυτό έχασαν τη ζωή τους η Μαντούλα και τα παιδιά , Ελέγκω και Νικόλαος που συνόδευσαν τον Μιχάλη μέχρι τη Ραφήνα, όταν αυτός έφυγε από την Ανδρο για να μπαρκάρει  στο Ρόττερνταμ.