Τη  φωτογραφία αριστερά προσέφερε η εγγονή του κα Μόσχα Γιαννίση

 

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ο Δημήτρης υπηρέτησε στο Πολεμικό Ναυτικό με τα συμμαχικά στρατεύματα στην Αίγυπτο. Σε μια ανάπαυλα τον βλέπουμε δεξιά, με τη στολή του σε μια επίσκεψη στις Πυραμίδες της Γκίζας. 

 

Στη μέση διακρίνεται ο Λάμπρου Αλέξανδρος (11225)

Αριστερά ο Μπέης Μιχαήλ του Ιωάννη (Πορδάρης) (1125) #1452

 

Τη  φωτογραφία επάνω προσέφερε η εγγονή του κα Μαρία Γαλανού σύζ. Λεωνίδα Κυρτάτα

 

Η εγγονή του Δημήτρη Κατσίκη κα Μόσχα Γιαννίση διηγείται για το γεγονός της παρουσίας του στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β’ΠΠ.

 

«Ο πάππους ταξίδευε κατά τη διάρκεια του πολέμου ταξίδευε αλλά συνεχώς μάθαινε για τα πλοία που τορπιλιζόταν και τους Στενιώτες που χανόταν. Μετά το τορπιλισμό του πλοίου του γαμπρού του, του Μπάκια(1), δεν άντεξε και αποφάσισε να γυρίσει στην Ελλάδα. Ξεμπάρκαρε στο Άντεν και από εκεί στην Αλεξάνδρεια με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να περάσει στην Ελλάδα. Όταν έφθασε στη Αλεξάνδρεια του είπαν ότι η επιστροφή στην Ελλάδα ήταν αδύνατη, όπως και η κάθε επικοινωνία με την οικογένειά του. Στη Αλεξάνδρεια συνάντησε και άλλους Στενιώτες ξέμπαρκους και απελπισμένους γιατί δεν είχαν καμία επαφή με τις οικογένειές του και μάθαιναν για την πείνα που είχε πέσει στην Ελλάδα και ότι πέθαινε κόσμος. Εκεί συνάντησε το Λάμπρου(2),  ο οποίος τον έπεισε να καταταχθεί στο πολεμικό ναυτικό. Ο πάππους μια και δεν είχε άλλη προοπτική, κατατάχθηκε στο πολεμικό ναυτικό, στα 50 + ως αξιωματικός. Υπηρέτησε σε κάποια υπηρεσία που ήταν σύνδεσμος ανάμεσα στο ελληνικό ναυτικό και το βρετανικό. Σ΄ αυτή την υπηρεσία ήταν και ο Σωκράτης ο Παλαιοκρασσάς(3). Ο πάππους αναφερόταν πάντα με νοσταλγία και θαυμασμό για την Αλεξάνδρεια. Στην απελευθέρωση, επέστρεψε με τον ελληνικό στόλο ως ανώτερος αξιωματικός του ελληνικού πολεμικού ναυτικού και ήταν μέσα στο δεύτερο πλοίο του στόλου. Αρχές του 70, λίγο πριν πεθάνει κάναμε βόλτα μαζί στο Πασαλιμάνι και μου έδειχνε τα κτήρια που είχαν επιτάξει τότε στην απελευθέρωση».

 

____________________________________________________________________________

 

(1)   Μπεγλέρης Δημήτριος του Χρήστου (155) #2460 info

(2)   Λάμπρου Αλέξανδρος (11225) σύζ. της Σέλα ή Σιγάλα Βρισηίδας του Ιωάννη (1125) #4802

(3)   Παλαιοκρασσάς Σωκράτης του Γιώργη (11122311) #1826 info.

 

 

Πατήστε εδώ για να δείτε μια άλλη φωτογραφία

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο των φωτογραφιών

με Στενιώτες

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα