Κείμενα από την παρουσίαση της 13ης Φεβρουαρίου 2013, στη Στέγη του Συνδέσμου Στενιωτών Ανδρου με θέμα

Η Στενιώτικη κοινωνία μέσα από τις φωτογραφίες που εσείς προσφέρατε

 

8. Διάφοροι Στενιώτες

 

Ο Σταμάτης Γιαλούρης ήταν γνωστός με το παρεπώνυμο «Μαρμαράς»,

Πραγματικά αυτό - μαρμαρογλύπτης- ήταν το επάγγελμα του (σταυροί, μνήματα και σχετικά καλλιτεχνήματα για τάφους στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών, κοντά στο οποίο έμενε - στη συνοικία Μετς - σε ιδιόκτητη κατοικία). Στη διαθήκη του που ανοίχτηκε μετά το θάνατο του (που συνέβη το 1953), επειδή δεν είχε οικογένεια, άφησε το σπίτι αυτό στην Κοινότητα του Χωριού. Κατά τον Επαμεινώνδα Δημ. Λογοθέτη που ήταν Γραμματέας στη Κοινότητα με πρόεδρο τον Δημήτριο Αντωνίου Πολέμη (Πίκουλο) μετά την εγγραφή του σπιτιού στο Υποθηκοφυλακείο Ανδρου η πώληση του έγινε από την Νομαρχία για λογαριασμό της Κοινότητας Στενιών. Αυτό πρέπει να φαίνεται στο βιβλίο Πρακτικών και από την σχετική σ'αυτό αλληλογραφία με την Νομαρχία.

Η φωτογραφία του Γιαλούρη, είναι αναρτημένη στα γραφεία της Κοινότητας.

 

Η Ορσα, επονομαζόμενη και «Κυρία Κουρελού» σε φωτογραφία με ημερομηνία 13/9/1940.

Λέγεται οτι στα νιάτα της ήταν όμορφη κοπέλλα.

Νεαρή είχε μεταβεί στη Πόλη για να εργαστεί. Απέκτησε ένα γιό με κάποιον Ζαχάρωφ, ο οποίος όμως κράτησε μαζί του το παιδί και αυτήν την έστειλε πίσω στην Ανδρο.

Η Ορσα παραφρόνησε και περιφέρονταν στους δρόμους του χωριού. Κάτω από την άσπρη μαουλίκα είχε (για προστασία σαν κράνος) ένα τσίγκινο πιάτο.

Πατήστε εδώ για επιστροφή, εδώ για την προηγούμενη σελίδα ή εδώ για την επόμενη σελίδα