Κείμενα από την παρουσίαση της 13ης Φεβρουαρίου 2013, στη Στέγη του Συνδέσμου Στενιωτών Ανδρου με θέμα

Η Στενιώτικη κοινωνία μέσα από τις φωτογραφίες που εσείς προσφέρατε

 

7. Στενιώτες στους χώρους δουλειάς

 

Οι περισσότεροι Στενιώτες κατά παράδοση ακολουθούσαν το επάγγελμα του ναυτικού. Αρκετές είναι οι περιπτώσεις που κάποιοι από αυτούς καταπιάστηκαν και με την πλοιοκτησία και τα πήγαν πολύ καλά.

Ενώ από τη δεκαετία του 60 οι περισσότεροι νέοι στράφηκαν προς τις στεριανές δουλειές κυρίως μέσω της ανώτατης εκπαίδευσης, τα προηγούμενα χρόνια οι στεριανοί αναλογικά ήταν κατά πολύ λιγότεροι.

Τη μεγαλύτερη μερίδα στις ειδικότητες της θάλασσας είχαν οι καπετάνιοι αλλά και οι άλλες ειδικότητες, του μηχανικού, ασυρματιστή, λαδά, θερμαστή, λοστρόμου, ναύτη, μάγειρα είχαν την εκπροσώπηση τους. Ολοι αυτοί, ακόμα και τα κατώτερα πληρώματα με τη σκληρή βέβαια δουλειά που έκαναν, σε σύγκριση με τους στεριανούς είχαν πολύ καλύτερες απολαβές και οι οικογένειες τους σιγά σιγά αποταμίευαν, αποκτούσαν σπίτια, προίκιζαν τις κόρες τους και έδιναν την ευκαιρία στα παιδιά τους για μια καλύτερη ζωή.

Η ζωή στη θάλασσα ήταν δύσκολη, η απουσία των αγαπημένων τους αφόρητη, γι’αυτό οι φωτογραφίες που τελικό προορισμό είχαν τις οικογένειες στο χωριό, πάντοτε περιείχαν την - προσποιητή πολλές φορές - εικόνα της σιγουριάς, της ανεμελιάς και της καλοπέρασης των ναυτικών με προφανή σκοπό τον καθησυχασμό των δικών τους.

 

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν περιλαμβάνονται και λίγες φωτογραφίες στεριανών.

 

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στα «Διάφορα»,

εδώ για την πρώτη σελίδα, εδώ για την προηγούμενη σελίδα ή εδώ για την επόμενη σελίδα