Κείμενα από την παρουσίαση της 13ης Φεβρουαρίου 2013, στη Στέγη του Συνδέσμου Στενιωτών Ανδρου με θέμα

Η Στενιώτικη κοινωνία μέσα από τις φωτογραφίες που εσείς προσφέρατε

 

6. Οικογενειακές Φωτογραφίες

 

Οι οικογενειακές φωτογραφίες που έχουν παρθεί από επαγγελματία φωτογράφο  – πατέρας /  σύζυγος / παιδιά – είναι, αν όχι σπάνιες πάντως σε περιορισμένο αριθμό απ’ότι  φωτογραφίες των δύο συζύγων μόνο ή απλά πορτραίτα, ή ολόσωμες φωτογραφίες ενός μόνο ατόμου.

Τα ζευγάρια συνήθιζαν να βγάζουν φωτογραφίες λίγο μετά το γάμο τους και πολλά πορτραίτα τα αναπαρήγαγαν από μικρές φωτογραφίες που κάποτε χρησίμευσαν για ναυτικά φυλλάδια, ταυτότητες κλπ. ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν υπήρχε καλλιτεχνικό πορτραίτο και το εικονιζόμενο πρόσωπο είχε ήδη ξεκινήσει το τελευταίο του ταξίδι.

Στις καλλιτεχνικές οικογενειακές φωτογραφίες τα μέλη της οικογένειας φοράνε τα καλύτερα τους ρούχα, η κόμη είναι περιποιημένη και το ύφος είναι πάντοτε σοβαρό.

Εδώ θέλω να σταθώ στο θέμα του ύφους. Υπάρχει η αντίληψη ότι σκόπιμα οι παλαιότεροι είχαν σοβαρό – εδώ καλύτερη έκφραση θα ήταν «ανέκφραστο» - ύφος. Αυτό όμως κατά τη δική μου άποψη δεν οφείλεται σε λόγους σοβαροφάνειας, αλλά στο γεγονός ότι η λήψη της φωτογραφίας παλιά ήταν μια διαδικασία όχι στιγμιαία όπως σήμερα, αλλά που κρατούσε πολλά μα πολλά δευτερόλεπτα. Οι φωτογραφούμενοι έπρεπε να μείνουν όλο αυτό το χρονικό διάστημα ακίνητοι, κάτι  που έβγαινε εύκολα με ανέκφραστο πρόσωπο παρά με ένα χαμόγελο διαρκείας.

Παλιά η δομή της φωτογραφίας ήταν πατέρας / μητέρα / παιδιά, δεδομένου του κόστους των υλικών και των μετακινήσεων, ενώ όσο έπεφτε το κόστος της φωτογράφησης βλέπουμε και τρεις γενιές να περιλαμβάνονται στην απεικόνιση.

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή, εδώ για την προηγούμενη σελίδα ή εδώ για την επόμενη σελίδα