Κείμενα από την παρουσίαση της 13ης Φεβρουαρίου 2013, στη Στέγη του Συνδέσμου Στενιωτών Ανδρου με θέμα

Η Στενιώτικη κοινωνία μέσα από τις φωτογραφίες που εσείς προσφέρατε

 

3. Περιφορά των εικόνων της Αγίας Βαρβάρας και της Ανάστασης

 

Οι μεγάλες γιορτές του χωριού στις οποίες συμμετέχει σύσσωμος ο πληθυσμός του είναι η Λαμπρή και της Αγίας Βαρβάρας, προστάτιδας του.

 

Για την ημέρα της Αγίας Βαρβάρας δυστυχώς, δεν έχω να πω τίποτα, ποτέ δεν έλαβα μέρος στις εκδηλώσεις μια και έφυγα μικρός από το χωριό και από τότε δεν βρέθηκα εκεί εκείνη την ημέρα, με δικαιολογία ότι είναι πολύ κοντά στη γιορτή μου.

 

Στην περίπτωση της Λαμπρής, εκτός από τα καθιερωμένα και στα υπόλοιπα μέρη τελετουργικά, στις Στενιές κεντρικό γεγονός αποτελούσε και αποτελεί και σήμερα η περιφορά στους δρόμους του χωριού της εικόνας της Ανάστασης κατά την ορθή φορά για την ενορία του Αγίου Γεωργίου, ενώ για αυτής της Παναγίας κατά την ανάδρομο.

 

Την εικόνα κρατούσε πάντοτε αν δεν με απατά η μνήμη μου άνδρας, άλλωστε αυτό αν αναλογιστούμε τις συνθήκες που επιτελείται δεν είναι και τόσο απλό καθήκον για μία κυρία με ανοιξιάτικα ρούχα και λεπτές κάλτσες. Συνήθως αποτελούσε τάμα για κάποια επιτυχία στην επαγγελματική ζωή, για κάποιο κίνδυνο ο οποίος την τελευταία στιγμή απεφεύχθη, ή για κάτι ανάλογο. Η απόκτηση του δικαιώματος του φορέα της εικόνας αποκτάτο με πλειοδοσία - υπέρ του παπά φυσικά – ή αν δεν υπήρχαν άλλοι ενδιαφερόμενοι με ένα καλό σ’αυτόν φιλοδώρημα. Παλαιά, όπως και στη δική μου περίπτωση το 1966 στην ενορία της Παναγίας, συνεπάγετο και κέρασμα με στρωμένο τραπέζι με φαγητά και κρασιά στους ενορίτες πριν την περιφορά η οποία γινόταν λίγο πριν τη δύση του ηλίου.

 

Ο χαλασμός κόσμου που γίνεται στο αντάμωμα των δύο ενοριών στην πλατεία του χωριού δεν αποτελεί τίποτα άλλο παρά την τρανή απόδειξη της ύπαρξης του Θεού ο οποίος βάζει το χέρι Του και προλαμβάνει τα χειρότερα σ’αυτό το χάος της υπερβολής και της αμέριμνης διάθεσης.

Πατήστε εδώ για επιστροφή, εδώ για την προηγούμενη σελίδα ή εδώ για την επόμενη σελίδα