Κείμενα από την παρουσίαση της 13ης Φεβρουαρίου 2013, στη Στέγη του Συνδέσμου Στενιωτών Ανδρου με θέμα

Η Στενιώτικη κοινωνία μέσα από τις φωτογραφίες που εσείς προσφέρατε

 

12. Οι Στενιώτες κληρωτοί στο Στρατό Ξηράς και το Βασιλικό Ναυτικό

 

Όπως και στις φωτογραφίες που έστελναν οι ναυτικοί στις οικογένειες τους, το ίδιο και οι κληρωτοί φρόντιζαν να παρουσιάζουν μια ήρεμη εικόνα, που συνήθως απείχε από την πραγματική, η οποία εικόνα να δείχνει ότι στη θητεία τους τα πράγματα ήταν καλά, δεν υπήρχαν στερήσεις ούτε και ταλαιπωρίες.

Τις φωτογραφίες ανελάμβαναν επαγγελματίες φωτογράφοι που γύριζαν τα στρατόπεδα, ιδιαίτερα αυτά των νεοσυλλέκτων.

 

Ο Εξαδάκτυλος Γρηγόριος του Νικολάου είχε την σπάνια «ευκαιρία» να υπηρετήσει τόσο στο Βασιλικό Ναυτικό όσο και στο Στρατό Ξηράς. Αρχικά σαν ναύτης είχε την ατυχία να υπηρετήσει σε πολεμικό πλοίο το οποίο μετείχε σε αποτυχημένο κίνημα (υπό τον Ναύαρχο Δεμέστιχα). Με την καταστολή  του κινήματος οι αξιωματικοί τιμωρήθηκαν οι δε ναύτες κατατάχτηκαν στο Στρατό Ξηράς και μάλιστα σε απομονωμένες περιοχές (ο πατέρας μου στο Σιδηρόκαστρο, όπου κατά τον ίδιο μόνο ο δάσκαλος και ο παπάς μιλούσαν Ελληνικά).

Στους διάφορες πολέμους οι Στενιώτες φαντάροι και ναύτες έδιναν το παρόν και μερικοί από αυτούς ανδραγάθησαν, παρασημοφορήθηκαν για τη γενναιότητα τους – αναφέρω τον Γιακουμή Στεφάνου του Θεμιστοκλή στην εκστρατεία της Μικράς Ασίας – και υπήρξαν και αυτοί που πρόσφεραν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Μερικοί από σας προσέφεραν για φωτογράφηση και τα διπλώματα απονομής μεταλλίων των προγόνων μας στις τις πολεμικές επιχειρήσεις των Βαλκανικών Πολέμων.

 

 

Ο Κουρτέσης Γεώργιος του Ιωάννη

Η φωτογραφία είναι από μια γιορτή σε κάποια μονάδα του Βασιλικού (τότε) Ναυτικού.  Η γιορτή αυτή πρέπει να έγινε σε κάποιο πλοίο στη Μέση Ανατολή.

Διακρίνονται αρκετοί ηθοποιοί , μεταξύ των οποίων και η Σοφία Βέμπο (στο κέντρο ψηλά, με στολή του Ναυτικού).

Ο Κουρτέσης φαίνεται στη διπλανή φωτογραφία στο κέντρο. Στα αριστερά στέκεται ο Πολέμης Νικόλαος του Κωνσταντίνου.

Ο Κουρτέσης είχε τραγικό αλλά συνάμα και ηρωικό τέλος, καθώς πνίγηκε όταν το αντιτορπιλικού «ΑΔΡΙΑΣ» στο οποίο υπηρετούσε προσέκρουσε σε νάρκη κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων την εποχή του Β’Παγκοσμίου Πολέμου.

 

Ο Βαγγέλης Μπουκουβάλας του Αντωνίου ήταν αξιωματικός του Στρατού Ξηράς και μεταξύ των άλλων διετέλεσε και διοικητής της ανακτορικής φρουράς. Ο Βαγγέλης ανέπτυξε ηρωική δράση στις επιχειρήσεις του στρατού τη δεκαετία του ‘40. Τερμάτισε τη σταδιοδρομία του φτάνοντας στους ανώτατους βαθμούς της ιεραρχίας.

 

Οι δεκατέσσερις Στενιώτες νεοσύλλεκτοι:

Κουρτέσης Μιχαήλ του Ιακώβου (Χάτζος)

Στεφάνου Ιωάννης του Δημητρίου

Βαλμάς Ιωάννης του Δημητρίου

Πασχάλης Γεώργιος του Ιωάννη

Κουρτέσης Χρήστος του Κωνσταντίνου (Τατούρλας)

Ζιώτης Μιχαήλ του Νικολάου

Κουτσούκος Σταμάτης του Ιωάννη

Ζαννάκης Μιχαήλ του Λεωνίδα (Μπούκης)

Κυρτάτας … (Πίτσικλας)

Κολυδάς Γεώργιος του Θεοδώρου

Παλαιοκρασσάς Σταμάτης του Αριστείδη

Φαλαγκάς Σταμάτης του Θεοδόση (Ζέης)

Λογοθέτης Δημήτρης του Μιχαήλ (Χατζής)

Σαρρής Μιχάλης του Αντωνίου

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή, εδώ για την προηγούμενη σελίδα ή εδώ για την αρχική σελίδα