Νικολός Γρηγορίου Εξαδάκτυλος

 

Το βιογραφικό μου για τον ιστότοπο www.steniotes.gr

 

1947, 11 Σεπτ.

Γεννήθηκα στην Αθήνα και μέχρι το καλοκαίρι του 1954 έμενα στις Στενιές της Ανδρου, όπου και τελείωσα την πρώτη τάξη του δημοτικού, έχοντας δασκάλα τη κα Μανιώ Πολέμη – Σάλαρη.

1954 - 1965

Τελειώνοντας το δημοτικό, φοίτησα στη Βαρβάκειο Πρότυπο Σχολή από την οποία αποφοίτησα το 1965.

1965 - 1969

Πέρασα δεύτερος στη Μαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από την οποία, λαμβάνοντας και τέσσερις υποτροφίες, αποφοίτησα πρώτος το φθινόπωρο του 1969.

1970 - 1972

Υπηρετώ τη στρατιωτική μου θητεία στην Πολεμική Αεροπορία και αποφοιτώ πρώτος (αρχηγός) στη σειρά μου από τη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών στη Θεσσαλονίκη. Σαν Δόκιμος Εφεδρος Αξιωματικός υπηρέτησα 8 μήνες στην Πτέρυγα Μάχης του Αράξου και 16 μήνες στο Γενικό Νοσοκομείο της Αεροπορίας. 

1972 - 1977

Μεταβαίνω στη Γλασκώβη για μετεκπαίδευση, όπου αρχικά παρακολουθώ μαθήματα στην επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών και κατόπιν αποκτώ διδακτορικό δίπλωμα στην επιστήμη αυτή. Εκεί, επί διετία δίδαξα σε πρωτοετείς φοιτητές γλώσσες προγραμματισμού.

1980 - 2014

Το 1980 διορίζομαι στο Υπουργείο Συντονισμού και στήνω εκεί τη μηχανογράφηση. Στη διάρκεια της υπηρεσίας μου εκπαίδευσα εκατοντάδες συναδέλφους μου σε θέματα πληροφορικής. Πολλές μεγάλες εφαρμογές πληροφορικής είναι σχεδιασμένες και γραμμένες από τον ίδιο, με κυριότερες τα συστήματα παρακολούθησης των συγχρηματοδοτούμενων από Ευρωπαϊκή Κοινότητα και Ελλάδα έργων.

Μετά από 9 χρόνια υπηρεσίας παίρνω τον βαθμό του Διευθυντή.

Τα 2011, με βαθμολογικά κριτήρια (πτυχία, ξένες γλώσσες, επιστημονικές εργασίες κλπ) επιλέγομαι πρώτος, και ορίζομαι Γενικός Διευθυντής, υπεύθυνος για την Διεθνή Οικονομική Πολιτική του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. Εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ενωση σαν πλήρες της Επιτροπής Πολιτικής Εμπορίου.  Στο τέλος της υπηρεσίας του, το 2013, ορίζομαι Γενικός Διευθυντής υπεύθυνος για τη Βιομηχανική Πολιτική. Από τη θέση αυτή προήδρευα στις Βρυξέλλες, της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ανάπτυξη και την Ανταγωνιστικότητα, θέση πού ήταν και το αποκορύφωμα της καριέρας μου.

Υπήρξα μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Επιτροπής «Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων» (Ζάππειο Μέγαρο) και της κρατικής Εταιρίας «Οργάνωση και Πληροφορική», μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και για μια τριετία Εκπαιδευτικός υπεύθυνος του Οικονομικού Επιστημονικού Επιμελητηρίου Ελλάδος σε θέματα Πληροφορικής. Υπήρξα πρόεδρος σε δεκάδες επιτροπές του Δημοσίου με σημαντικότερη αυτή της Επιτροπής Κρατικών Προμηθειών.

2015 -

Από τις αρχές του 2015 είμαι συνταξιούχος.

Βιβλία

Οι Κοινωνικές Επιπτώσεις της Πληροφορικής.

Ασφάλεια Πληροφοριακών Συστημάτων.

Διαλέξεις

Εχω δώσει δεκάδες διαλέξεις, έξι από τις οποίες στο Σύνδεσμο Στενιωτών Ανδρου.

Πάρεργα

Περιλαμβάνονται η συντήρηση του ιστότοπου www.steniotes.gr που περιέχει πληροφορίες για την κοινότητα των Στενιωτών της Ανδρου,  η φωτογραφία, ο μοντελισμός και τα ταξίδια.

Επιστροφή