Οι Χαράδες

 

από τον κο Επαμεινώνδα Δημ.Λογοθέτη

Χαράδες

 

Το τοπωνύμιο αυτό οφείλει, κατά τη γνώμη μου, την ονομασία του στην παραφθορά της λέξης χαράδρες.

Η χαράδρα είναι, ως γνωστόν, ένα επίμηκες (μακρουλό) άνοιγμα της γης στην πλαγιά λόφου ή βουνού. Επειδή στην περιοχή αυτή θα υπήρχαν πολλά τέτοια ανοίγματα του εδάφους, πολλές χαράδρες, η περιοχή αυτή πήρε εκ παραφθοράς την ονομασία «Χαράδες».

Γεωλογικά, αυτές οι χαράδρες στο έδαφος προηγήθηκαν της μεγάλης κατολίσθησης, που άγνωστον πότε, έγινε σ’αυτή την περιοχή με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί η μεγάλη εδαφική κοιλότητα, που βλέπουμε σήμερα να απλώνεται από τα Καμίνια μέχρι του «Ντοτόρου».

Σημειωτέον ότι την περιοχή αποκαλούσαν και «Λάκκους».

Τα Καμίνια είναι ένα μικρής έκτασης οροπέδιο, πάνω από την άλλοτε πυκνοδασωμένη με κουμαριές βουνοπλαγιά στην περιοχή του Αγίου Νικολάου, στο οποίο πριν να διανοιχτεί ο αμαξόδρομος από τα Αποίκια προς Βουρκωτή και Αρνη, διασταυρώνονταν πολλά μονοπάτια, από τους Κατακαλαίους, Βουρκωτή και Στενιές προς τον κάμπο του Αχλα και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

Τα μικρής έκτασης όπως εκ των υστέρων φάνηκε, ασβεστολιθικά κοιτάσματα στην περιοχή του οροπεδίου έγιναν αφορμή να δημιουργηθούν «καμίνια» μετατροπής των σε ασβέστη, αφού την απαιτούμενη για το σκοπό αυτό θερμοκρασία έδινε η καύση των ξύλων από το παρακείμενο με κουμαριές πυκνοδάσος.

Δυστυχώς, στη διάρκεια της Ιταλογερμανικής κατοχής η έντονη ξύλευση και μια μεγάλης έκτασης πυρκαγιά εξαφάνισαν το δάσος.

Μέσα σ’αυτό υπήρχε ο ελικοειδής δρόμος από τα καμίνια προς το μοναστήρι και πριν από αυτό προς τον «Γκαρώνα».

Πατήστε εδώ για να δείτε μια άλλη περιοχή

 

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο

με τις περιοχές

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα

Πάνω, άποψη της ανατολικής πλευρά του χωριού από τα Καβάκια μέχρι τη θάλασσα, όπως φαίνεται από την Αγία Τριάδα.

Κάτω φωτογραφία των Λάκκων από το ίδιο σημείο.

Τις φωτογραφίες προσέφερε ο Νικολός Εξαδάκτυλος.