Το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου στην παραλία της Στάχλας.

 

σημ. Οι Στενιώτες αποκαλούν την παραλία στις εκβολές του ποταμού Αχλα (αρσεν), Στάχλα.

Οι υπόλοιποι την αποκαλούν Αχλα (θηλ.)

 

Το εξωκλήσι εορτάζει στις 9 Μαΐου.

 

Στις 9 Μαΐου η Ελληνορθόδοξη εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου Νικολάου του εν Βουναίνοις.

 

Η ενάτη Μαΐου στο Καθολικό θρησκευτικό ημερολόγιο σχετίζεται με τον Αγιο Νικόλαο, Επίσκοπο Μύρων, του οποίου η μνήμη τιμάται στις 6 Δεκεμβρίου εκάστου έτους και όχι με κάποιον άλλον συνονόματό του Αγιο.

Σε αρκετά μέρη της Ελλάδας υπάρχουν εκκλησίες και εξωκλήσια του Αγίου Νικολάου που και αυτά εορτάζουν την ενάτη Μαΐου. Το στοιχείο που συνδέει τα περισσότερα αυτά τα μέρη είναι το γεγονός ότι κάποτε υπήρξαν υποτελή στους Λατίνους.

 

Κατά τον 11ο αιώνα, για θρησκευτικούς δήθεν αλλά στην πραγματικότητα για εμπορικούς λόγους (λόγω συρροής προσκυνητών) οι πόλεις της Βενετίας και του Μπάρι αποφάσισαν να αρπάξουν τα λείψανα του Αγίου Νικόλαου από τα Μύρα της Μικράς Ασίας και να τα φέρουν στα μέρη τους. Πράγματι την άνοιξη του 1087 ναυτικοί από το Μπάρι κατάφεραν να κλέψουν τα λείψανα του Αγίου και να τα φέρουν στην πόλη του Μπάρι την ενάτη Μαΐου του ίδιου έτους. Πάνω από την κρύπτη που τοποθετήθηκαν τα λείψανα κτίστηκε μεγαλοπρεπής Βασιλική.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η Βασιλική του Αγίου Νικολάου στο Μπάρι της Ιταλίας.

 

Η ανακομιδή των λειψάνων τιμάται από τότε μέχρι σήμερα, με μεγαλοπρέπεια κάθε χρόνο για ένα τριήμερο από 7-9 Μαΐου.

Σαν προσκυνηματικός χώρος θεωρείται από τους Καθολικούς από τους σημαντικότερους στην Ευρώπη, αντάξιος με αυτόν της Παναγίας της Λούρδης, της Φατίμα στην Πορτογαλία κλπ.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε τον επίσημο ιστότοπο της Βασιλικής του Μπάρι.

 

Νικολός Εξαδάκτυλος

 

 

Για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες πατήστε εδώ.

 

Πάνω, το εξωκλήσι όπως φαινόταν σε φωτογραφία του 1972.

Κάτω σε φωτογραφία του 2007, φαίνονται εκτεταμένες παρεμβάσεις με τοιχοποιία που είχε σκοπό τη συγκράτηση του εδάφους για να μην καταρρεύσει το εξωκλήσι καθώς και σε φωτογραφία του 2015 η πέτρινη κλίμακα για άνετη πρόσβαση από την παραλία στο εξωκλήσι.

 

 

 

 

 

Στο νότιο άκρο της παραλίας της Στάχλας βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

 

Πάνω από την πόρτα του εξωκλησιού υπάρχει μαρμάρινη πλάκα που αναφέρει σαν ημερομηνία που χτίστηκε το 1938 και σαν κτήτορα του τον Κουρτέση Πέτρο του Γεωργίου (121) #3621.

 

 

 

Η μαρμάρινη πλάκα γράφει:

 

Ο ΝΑΟΣ ΟΥΤΟΣ ΑΝΕΚΑΙΝΗΣΘΗ

ΔΑΠΑΝΑΙΣ ΠΕΤΡΟΥ ΚΟΥΡΤΕΣΗ

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ

ΜΑΡΟΥΛΙΩΣ ΚΟΥΡΤΕΣΗ

ΚΑΙ ΑΝΔΡΕΟΥ ΠΑΛΑΙΟΚΡΑΣΑ

1938

 

 

 

 

 

Η Μαρουλιώ Κουρτέση (Παλαιοκρασσά Μαρουλιώ του Ιωάννη (111418) #3668) ήταν η μητέρα του Πέτρου

και ο Ανδρέας Παλαιοκρασάς (Παλαιοκρασσάς Αντρείκος (Ανδρέας) του Σταματίου (Σεβνταλής) (1222) #3602 info) ο πεθερός του

 

Παραδοσιακά, στην παραλία ακριβώς κάτω από το εξωκλήσι, κόσμος κυρίως από τις Στενιές, τη Βουρκωτή, τα Αποίκια και τη Χώρα πηγαίνει κάθε 9η Μαΐου και στήνει γλέντι.

Πατήστε εδώ για να δείτε ένα τέτοιο γλέντι που έγινε στις 9 Μαΐου 2017.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε μια άλλη περιοχή

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο

με τις περιοχές

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα

 

 

Ο δισεγγονός του Κουρτέση, κος Τζουμέζης Αντώνης του Δημητρίου (1171311) #2442 ανήμερα της γιορτής του εξωκλησιού το 2017 μου απεκάλυψε ότι ο προπάππους του, λίγο πριν το 1938 είχε κερδίσει πολλά χρήματα σε κάποιο λαχείο και αποφάσισε μέρος αυτών να τα χρησιμοποιήσει για να επισκευαστεί ένα ερειπωμένο εξωκλήσι στη Στάχλα. Τα υπόλοιπα χρήματα, με τον πόλεμο και την κατοχή που επακολούθησαν, δυστυχώς εξανεμίστηκαν.

Νικολός Εξαδάκτυλος

 

Κατά τον Νίκο Ανδρ. Πολέμη, το λαχείο της ιστορίας αγοράστηκε στο Μπουένος Άιρες, από κοινού με κάποιον Κατσίκη, ο οποίος κράτησε το μερίδιο του και το επένδυσε διαφορετικά. Τα χρήματα της ανακαίνισης ήταν από το 50% του μεριδίου του Κουρτέση από εκείνο το λαχείο. Η πληροφορία αυτή προέρχεται από τον Στέφανο Γαλανό του Δημητρίου, επίσης απόγονο του Πέτρου Κουρτέση.