Το Δημοτικό σχολείο θηλέων των Στενιών μέχρι την μεταρρύθμιση του 1929 στεγαζόταν σε κτίσμα με ονομασία «του Γκούλου» (ανηφορικά από το δρόμο λίγο πριν από την πλατεία του χωριού για τον ερχόμενο από την Πεντάβρυση, στο δεύτερο από τα αριστερά «οικοδομικό τετράγωνο»).

 

Τη φωτογραφία προσέφερε ο κος Νικόλαος Αντώνογλου

Την ίδια φωτογραφία προσέφερε και ο κος Νίκος Βασιλόπουλος

Η δασκάλα είναι η Μαρή Λασκαρώ - Ιουλία του Μιχαήλ (1131).

 

Κανένα άλλο άτομο δεν έχει αναγνωριστεί.

 

Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας του Ν.Βασιλόπουλου υπάρχει η σημείωση «έτος 1908-1909» ενώ στη φωτογραφία του Ν.Αντώνογλου η σημείωση «1916».

 

Η κακή κατάσταση της αυλής (όσο μπορεί να γίνει ορατή), το απλό τραπέζι σε σχέση με το επιτηδευμένο της φωτογραφίας του 1904, τα άτακτα παιδάκια της πρώτης γραμμής (προφανώς επισκέπτες) που δεν μπόρεσαν να μείνουν ακίνητα τα αρκετά δευτερόλεπτα που κρατούσε η αποτύπωση στο φωτογραφικό υλικό (το ίδιο ισχύει και για πολλές μαθήτριες) καθώς και η ποιότητα και το καδράρισμα της φωτογραφίας, πείθουν ότι η φωτογραφία αυτή πρέπει να είναι προγενέστερη της αντίστοιχης φωτογραφίας του 1904. Η Λασκαρώ (γεν. 1879) είναι δυνατόν να άρχισε να διδάσκει από το 1899 - 1900.

 

Κατά τον Επαμεινώνδα Δημ. Λογοθέτη, η φωτογράφηση δεν πρέπει να έγινε στου Γκούλου, το οποίο ήταν βασικά σπίτι και που δεν είχε τέτοιου είδους μεγάλα παράθυρα, αλλά κάπου αλλού, ίσως στο δημοτικό σχολείο αρρένων της πλατείας.

 

Πατήστε εδώ για να δείτε μια άλλη φωτογραφία

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο των φωτογραφιών

από το σχολείο

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα