Η μεταφορά της πέτρας της βίδας (ελαιοτριβείου).

 

Τη φωτογραφία προσέφερε ο κος Γιώργης Καρυστινός

 

 

Τις παρακάτω πληροφορίες έδωσε ο κος Νικόλαος Κωνστ. Αντώνογλου:

 

Στη φωτογραφία αριστερά (κατά πάσα πιθανότητα της δεκαετίας του 1940)  στιγμιότυπο από τη μεταφορά καινούργιας μυλόπετρας στη βίδα (ελαιοτριβείο) που είναι κοντά στον πύργο Μουβελά. Το βόλι (μυλόπετρα) του βίδας αυτής είχε το σχήμα κόλουρου κώνου ενώ το βόλι της άλλης βίδας του Χωριού κοντά στην Αγία Βαρβάρα (του Προύχοντα) είχε σχήμα κυλινδρικό (σαν ρόδα τρακτέρ) και σώζεται μέχρι σήμερα. Το βόλι της διπλανής φωτογραφίας εκλάπη στη δεκαετία του 1980.

 

Η πέτρα πρέπει να ζύγιζε πάνω από έναν τόνο και για τη μεταφορά της (άγνωστο από που) πρέπει να στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση.

 

__________________________________________

 

Εμπρός από την πέτρα, αριστερά στη φωτογραφία ο Καρυστινός Σπύρος του Θεοχάρη (166) #445 info. Ο Σπύρος Καρυστινός φημιζόταν για τη δύναμη του

 

Στο κέντρο της φωτογραφίας (πάνω και ελαφρά δεξιά από τη μυλόπετρα) με καπέλο και μουστάκι και με το χαρακτηριστικό του ζωνάρι το οποίο φορούσε μέχρι τέλους, ο Κουρτέσης Νικόλαος του Γεωργίου (Ζουρίλας) (125) #2096 info.

 

Τα περισσότερα πρόσωπα που φαίνονται στη φωτογραφία πρέπει να ήταν κάτοικοι της Πέρα Μπάντας, περιοχής που βρίσκεται κοντά στον πύργο του Μουβελά.

 

 

Πατήστε εδώ για να δείτε μια άλλη φωτογραφία

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο

των φωτογραφιών με στιγμιότυπα από ομάδες Στενιωτών

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα