Επιστροφή στον κατάλογο των Λαογραφικών

 

Λαογραφικά

 

Το Αβαντάριον

 

(κείμενο του Νικολού Εξαδάκτυλου με στοιχεία από εργασία Ιακώβου Τ. Βισβίζη).   

 

 

Στις Κυκλάδες εκτός από το προικοσύμφωνο εμφανίζεται και το αβαντάριον ή ινβεντάριον. Το αβαντάριον και το προικοσύμφωνο χρησιμοποιούνται για τη σύσταση της προίκας. Το αβαντάριον δεν χρησιμοποιείται πάντοτε, αλλά εάν χρησιμοποιηθεί, προηγείται του προικοσυμφώνου.

Η λέξη αβαντάριον είναι μεταγραμματισμός της ενετικής λέξης aventario, τύπου εις αχρηστία της λέξης inventario, και σημαίνει κατάλογος, καταγραφή, έγγραφο στο οποίο σημειούται λεπτομερώς η οικοσκευή και ότι άλλο ευρίσκεται στην οικία. Αυτή προήλθε από τη λατινική λέξη inventarium και από αυτή κατά μεταγραμματισμό η βυζαντινή λέξη ινβεντάριον, όπως και η λέξη με το ίδιο νόημα, ίνβεντον, που και αυτές σημαίνουν την καταγραφή, την απογραφή.

 

Η κα Λασκαρίτσα Σαρρή-Ντατσούλη είχε την καλοσύνη να μας προσφέρει φωτογραφία του αβανταρίου της γιαγιά της Λασκαρώς(1). Στο αβαντάριο αυτό δεν αναφέρεται το όνομα του γαμπρού, ούτε έχει την επισημότητα του προικοσυμφώνου το οποίο περιβάλλεται με συμβολαιογραφική μεταξύ των συμβεβλημένων πράξη. Είναι το προσχέδιο για τη συγγραφή του προικοσυμφώνου. Το προικοσύμφωνο έγινε καθώς και η μεταγραφή του.

 

Για να δείτε το αβαντάριο και τη μεταγραφή του προικοσυμφώνου, πατήστε εδώ.

_________________________________________________________________

 

(1)Χαρχαρού Λασκαρώ του Δημητρίου (1321) #1400 info σύζ. Χαζάπη Κωνσταντίνου του Νικολάου.

 

 

Επιστροφή στον κατάλογο των Λαογραφικών

 

Επιστροφή στην αρχική σελίδα