Το Στάκαμαν

επιστροφή στον κατάλογο

 

 

Το στάκαμαν ήταν παιχνίδι που λόγω της φύσης του παιζόταν μεταξύ αγοριών. Ανήκε στην κατηγορία «οι μισοί εναντίον των υπόλοιπων μισών». Ηταν παιχνίδι που συνδύαζε το κρυφτό με το κλέφτες και αστυνόμοι.

Η ονομασία σήμαινε στάσου ακίνητος που κατά πάσα πιθανότητα προέρχονταν από την εγγλέζικη φράση stick (th)'em up (ψηλά τα χέρια) που ακουγόταν στις αμερικάνικες αστυνομικές ταινίες. Το παιχνίδια παιζόταν στην Αθήνα και στον Πειραιά και ήλθε στο χωριό στις αρχές της δεκαετίας του 1960.

Οι παίκτες χωρίζονταν σε δύο ομάδες. Συνήθως υπήρχαν δύο αρχηγοί, διάλεγε ο ένας κάποιον, μετά ο άλλος κάποιον από τους υπόλοιπους κοκ. Η επιλογή γινόταν βάσει των ατομικών προσόντων που είχε κάποιος παίκτης.

Οι δύο ομάδες κρύβονταν και πλησίαζε η μια την άλλη. Οταν κάποιος παίκτης έβλεπε έναν αντίπαλο σε απόσταση μικρότερη από κάποια που είχε προκαθοριστεί (π.χ. 15 βήματα) του φώναζε «Στάκαμαν» και το παιχνίδι πάγωνε για να μετρηθεί η απόσταση. Αν η απόσταση ήταν μικρότερη από 15 βήματα ο δεύτερος παίκτης έβγαινε έξω από το παιχνίδι. Στην αντίθετη περίπτωση έβγαινε έξω από το παιχνίδι αυτός που φώναξε «στάκαμαν» από μακριά (εκτός εμβέλειας όπλου).

Το παιχνίδι τελείωνε όταν μία ομάδα εξουδετέρωνε την άλλη.