Το μπιζ

επιστροφή στον κατάλογο

 

 

Το μπιζ ήταν παιχνίδι που λόγω της φύσης του παιζόταν αποκλειστικά μεταξύ αγοριών. Ανήκε στην κατηγορία «υπόλοιποι εναντίον ενός».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

η εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα

https://www.slideshare.net/manostsagkatos/ss-45263999

 

 

Αρχικά με κάποιο τρόπο επελέγετο η μάνα, ο φουκαράς δηλαδή που τα φύλαγε. Επαιρνε την αμυντική στάση του μπιζ και περίμενε να τον κτυπήσουν. Η στάση αυτή ήταν να κρατά τη δεξιά του παλάμη τεντωμένη σαν παρωπίδα δίπλα στο δεξί του μάτι, τον αριστερό του καρπό κάτω από τη δεξιά του μασχάλη, και την αριστερή παλάμη να στηρίζεται με την ανάστροφη της στο δεξί μέρος της πλάτης του δίπλα στη δεξιά του μασχάλη.

Τότε κάποιος από τους υπόλοιπους παίκτες κτύπαγε με όση δύναμη είχε την παλάμη του εναντίον της παλάμη της μάνας και όλοι οι παίκτες (εκτός της μάνας φυσικά) φώναζαν «ΜΠΙΖ»! Ο μόνος τρόπος για τη μάνα να απαλλαγεί από το μαρτύριο, ήταν να μαντέψει ποιος τη χτύπησε, πράγμα με μικρές πιθανότητες όσο μεγάλος ήταν ο αριθμός των παικτών.

Οταν γύριζε προς το πλήθος και ήταν έτοιμος να δείξει κάποιον, αρκετοί από τους υπόλοιπους προσποιούνταν ότι τους πονούσε το χέρι, το έτριβαν, τίναζαν τα δάκτυλα τους κλπ. ώστε να παρασύρουν τη μάνα σε λάθος υπόδειξη.

Ο πιο συνηθισμένος χώρος που παιζόταν το μπιζ ήταν η αυλή του σχολείου πριν αρχίσει το μάθημα.