Τα χαρτάκια

επιστροφή στον κατάλογο

 

 

Τα χαρτάκια ήταν μικρά χαρτονάκια διαστάσεων  5 x 8 cm περίπου που από τη μια τους πλευρά είχαν μια εικόνα και από την από πίσω της κάποιες πληροφορίες.

Τα πρώτα χαρτάκια που κυκλοφόρησαν γύρω στο 1960 ήταν οι «σημαίες». Οι σημαίες ήταν αριθμημένες, 104 τον αριθμό. Η πρώτη ήταν η σημαία της Ελλάδας και τελευταία η σημαία της Κύπρου που το 1960 απέκτησε την ανεξαρτησία της. Οι σημαίες πωλούντο σε ένα φακελάκι που περιείχε μία τσίχλα. Αυτός που αγόραζε τη συσκευασία έπρεπε να ανοίξει το φακελάκι για να δει τη σημαία. Κάποιες σημαίες ήταν πολύ σπάνιες, ενώ κάποιες άλλες τόσο κοινές που απογοήτευαν τα παιδιά για το έξοδο που έκαναν, όμως ο εθισμός για την αγορά αυτών που έλλειπαν ήταν πολύ μεγάλος. Στις πληροφορίες υπήρχε η πρωτεύουσα, η έκταση του κράτους, ο πληθυσμός, το πολίτευμα, η γλώσσα, το νόμισμα και τα κύρια προϊόντα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μετά τις σημαίες κυκλοφόρησαν και άλλα χαρτάκια με ποδοσφαιρικές ομάδες κλπ.

Στα χαρτάκια ο κάθε παίκτης έπαιζε για τον εαυτό του. Υπήρχαν πολλά παιχνίδια με τα χαρτάκια, το πιο συνηθισμένο ήταν να ρίχνουν ο κάθε παίκτης το χαρτάκι του, από μια απόσταση, πίσω από κάποια γραμμή προς τη μεριά ενός τοίχου. Αυτός που πλησίαζε πιο κοντά τον τοίχο έπαιρνε τα χαρτάκια των υπολοίπων.  Εννοείται ότι τα χαρτάκια που έπαιζαν ήταν από αυτά που κάθε παίκτης είχε άπειρες φορές.