Ο ντενεκές

επιστροφή στον κατάλογο

 

Οι κανόνες του παιχνιδιού από κείμενο που έγραψε ο κος Μιχάλης Κων. Γλυνός

 

 

Ο ντενεκές είναι μια έξυπνη παραλλαγή του κρυφτού. Είναι ανταγωνιστικό παιχνίδι της κατηγορίας ένας εναντίον των υπολοίπων. Για να ξεκινήσει το παιχνίδι ορίζεται η πρώτη μάνα, ο πρώτος δηλαδή παίκτης που θα τα φυλάξει. Το παιχνίδι προϋποθέτει την ύπαρξη ενός τενεκέ (π.χ. από κονσέρβα ροδάκινου) στον οποίο είχαν τοποθετηθεί καμιά δεκαπενταριά πετραδάκια και ο οποίος έχει διπλωθεί στο πάνω μέρος ώστε να μην μπορούν να φύγουν αυτά τα πετραδάκια.

 

Ενώ στο κρυφτό η μάνα μετρούσε μέχρι κάποιον αριθμό για να δώσει χρόνο στους υπόλοιπους να κρυφτούν, στο παιχνίδι αυτό κάποιος με δυνατό πόδι αναλάμβανε να κλωτσήσει τον ντενεκέ όσο πιο μακριά μπορούσε. Ο χρόνος που είχαν οι παίκτες να κρυφτούν ήταν όσο να τρέξει η μάνα για να πιάσει τον τενεκέ και να τον φέρει σε συγκεκριμένο σημείο και όχι μόνο αυτό αλλά και να τον χτυπήσει δυνατά στο έδαφος τρεις φορές.

 

Κατά τα λοιπά ισχύουν οι κανόνες του κρυφτού με μόνη διαφορά ότι αντί για «φτύσιμο» στον τοίχο που τα φυλάει η μάνα, ίσχυε το κλότσημα του ντενεκέ από τη μάνα, η τον παίκτη που κερδίζει τη ελευθερία του με αυτό τον τρόπο ή κάνει ξελευθερία (αν αυτό έχει συμφωνηθεί) για τους υπόλοιπους. Η αξία του παιχνιδιού έγκειται ακριβώς στο σημείο αυτό, ότι με το κλότσημα του ντενεκέ δεν υπάρχουν αμφιβολίες για το ποιος το πέτυχε πρώτος.