Η Φλορίντα

 

 

Πατήστε εδώ για τον κατάλογο των ντοκουμέντων

 

Πατήστε εδώ για τη σελίδα με τα «Διάφορα»

 

Πατήστε εδώ για την αρχική σελίδα του Ιστότοπου

 

Η φλορίντα είναι η ονομασία που έδωσαν οι Στενιώτες σε ένα είδος κολόνιας που παράγεται στην Αμερική. Η κανονική εμπορική ονομασία της στα Αγγλικά είναι Florida Water (νερό της Φλόριντας). Εχει χαρακτηριστικό γυάλινο μπουκάλι και η μυρωδιά της (έχει βάση αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών με έμφαση τη γλυκιά πορτοκαλιά) με τα σημερινά γούστα χαρακτηρίζεται σαν προκλητικά έντονη. Κυκλοφορεί σαν κολόνια που μπορεί, όπως διαφημίζεται, να χρησιμοποιείται και από τα δύο φύλα.

 

Τη φωτογραφία επάνω προσέφερε η κα Μαίρη Παλαιοκρασσά του Λεονάρδου σύζ. Ευαγγέλου Πολέμη του Διονυσίου.

Το κείμενο κάτω προήλθε από συζήτηση φίλων του ιστότοπου www.steniotes.gr σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

 

Το ενδιαφέρον με την κολόνια αυτή εστιάζεται στο γεγονός ότι ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε από τις Στενιώτισσες για τον σκοπό για τον οποίο πωλείτο. Είχε δύο εξειδικευμένες χρήσεις.

Η πρώτη χρήση ήταν το ράντισμα με αυτή από τις αυλές και τα μπαλκόνια, των πιστών οι οποίοι συνόδευαν τον επιτάφιο το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στους δρόμους του χωριού.

Η δεύτερη και κυριότερη ήταν η χρήση της σαν φάρμακο! Μερικές φορές μέσω εισπνοών ή εντριβών αλλά και με κατάποση της, αυτούσιας ή αραιωμένης με νερό.

Θεωρείτο σαν φάρμακο, ικανό να αντιμετωπίσει καρδιακά ή αναπνευστικά προβλήματα, κοιλόπονους, στομαχόπονους, οδοντόπονους, ακόμη και άσχημες ψυχολογικές καταστάσεις. Βαμβάκι εμποτισμένο σε φλορίντα ήταν η μοναδική σχεδόν αντιμετώπιση μιας ωτίτιδας. Αποτελούσε το πρώτο φάρμακο για πραγματικές ή εικονικές λιποθυμίες. Η φράση σε μεγάλες σύγχυσες «την έχουνε με τις φλορίντες» ακουγόταν συχνά.

Την κολόνια αυτή έφερναν ναυτικοί που επέστρεφαν στις Στενιές ακόμα και κατά τον 19ο αιώνα. Μετά την πρώτη της εμφάνιση, οι Στενιώτισσες απαιτούσαν από τους συγγενείς ναυτικούς τους που έπιαναν λιμάνι στις Ηνωμένες Πολιτείες να τους φέρουν με τη επιστροφή τους και μερικά μπουκάλια. Το αποτέλεσμα ήταν ότι δεν υπήρχε σπίτι στο χωριό χωρίς ικανό απόθεμα από φλορίντες, όπως οι Στενιώτες τις αποκαλούσαν. Χιλιάδες μπουκάλια φλορίντας κατέληξαν στα ρέματα των Στενιών και τώρα αποτελούν σαν μικροσκοπικά στρογγυλά γυαλάκια συστατικά της παραλίας στα Γιάλια.

Σήμερα το μπουκάλι αυτό αποτελεί συλλεκτικό αντικείμενο και πάρα πολλοί διαθέτουν ακόμα και ανέπαφα μπουκάλια.

Μέρος της καθημερινής ζωής στις Στενιές του χθες, σίγουρα θα έχει τη θέση του όταν ποτέ γίνει κάποιο πολιτιστικό κέντρο ή λαογραφικό μουσείο στο χωριό, σε αυτό.

 

Τις φωτογραφίες πάνω προσέφεραν οι κοι Βαγγέλης Σύμπουρας (2) και  Λεωνίδας Ζαννάκης.

Τις φωτογραφίες κάτω προσέφεραν οι κες Μαρία Μαργέτη, Ειρήνη Αλαφραγκή και ο κος Νικόλας Γλυνός

 

Τη φωτογραφία αριστερά προσέφερε

η κα Μαρία Μιχ. Μαργέτη.