Νοέμβριος

 

Στη προτελευταία ημερολογιακή σελίδα απεικονίζεται ο θαμνώδης με τα αγκαθωτά κλαδιά του βάτος. Ο αγκαθωτός αυτός θάμνος είναι πολύ διαδεδομένος στην Ευρώπη, με διάφορα είδη.

Το κοινότερο είδος στη χώρα μας είναι ο βάτος ο θαμνώδης με το επιστημονικό όνομα Rubus fruticosus. Ο θάμνος είναι γνωστός από την αρχαιότητα. Οι Θεόφραστος και Διοσκουρίδης αναφέρονται στις φαρμακευτικές του αρετές.

Οι τανίνες στα τρυφερά φύλλα του, χρησιμοποιούνται και στη σύγχρονη Βοτανοθεραπεία για την αντιμετώπιση διαταραχών του γαστρεντερικού συστήματος, της διάρροιας και των αφθών της στοματικής κοιλότητας.

Ο Βάτος ή η Βάτος αναφέρεται στην Ορθόδοξη Χριστιανική θρησκεία μας ως η Φλεγόμενη Βάτος.

Σύμφωνα με τη Βίβλο και τους πατέρες της εκκλησίας, ο Μωυσής είχε φθάσει στους πρόποδες του όρους Σινά για να βρει χορτάρι για τα πρόβατα του. Εκεί είδε ένα θάμνο να φλέγεται χωρίς να καίγεται. Όταν πλησίασε για να δει καλύτερα, ακούστηκε μια φωνή που του έλεγε να μην πλησιάσει περισσότερο και να βγάλει τα σάνδαλα του

Η θέση της Φλεγομένης Βάτου βρίσκεται στη θέση της Αγίας Τράπεζας του παρεκκλησίου της Αγίας Βάτου, που θεμελιώθηκε κοντά στη ρίζα της και βρίσκεται πίσω από από το άγιο βήμα του καθολικού της ιεράς μονής Θεοβαδίστου Αγίας Αικατερίνης, στους πρόποδες του όρους Σινά.

Οι επισκέπτες και οι προσκυνητές του παρεκκλησίου στη μονή του Σινά, μεταξύ αυτών και εγώ το Πάσχα του 1985, υποχρεώνονται να μπαίνουν σαυτό ανυπόδητοι, εις ανάμνηση της εντολής που πήρε ο Μωυσής, όταν πλησίασε τη Φλεγόμενη Βάτο. Το ίδιο φυτό ανθίζει ακόμα και σήμερα μεταφυτευμένο σε παρακείμενο ανοικτό χώρο και είναι το μοναδικό είδος βάτου που απαντάται στην τριγωνική Σιναϊκή Χερσόνησο.

 

Δεκέμβριος

 

Κυκλάμινα

 

Σεπτέμβριος

 

Ο Δαύκος ο άγριος ( Daucus sylvestris ) είναι φυτό αυτοφυές στην Ελλάδα και στις άλλες παραμεσόγειες χώρες, γνωστό με τα κοινά ονόματα : σταφυλίνακας (Κρήτη), σταφυλινάκοι (πληθυντικός), σταφυλινάκι, σταφυλώνι κλπ.

Πρόκειται για είδος
άγριου καρότου. Ο Διοσκουρίδης ο Πεδάνιος ή Αναζαρβεύς (9-79 μ. Χ.) αναφέρει το φυτό αυτό με την ονομασία σταφυλίνος, ο, από την οποίαν προέρχεται η σημερινή ονομασία αυτού σταφυλίνακας, ο .

Ο σταφυλίνακας ανήκει στο γένος Δαύκος (Daucus), της οικογενείας των Σκιαδοφόρων ( Umbelliferae). Το γένος Δαύκος ( Daucus) περιλαμβάνει περίπου εξήντα (60) είδη.

 

Πηγή : Δαύκος ο άγριος (DAUCUS SYLVESTRIS) | Η ΡΟΔΙΑΚΗ

http://www.rodiaki.gr/article/255882/daykos-o-agrios-daucus-sylvestris#ixzz3C9OrvdRX

 

Οκτώβριος

 

Μαστιχάκι / γεράνι

Πατήστε εδώ για την πρώτη σελίδα

 

 

Πατήστε εδώ για την σελίδα με τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.

 

 

Πατήστε εδώ για τη προηγούμενη σελίδα με τους μήνες Μάϊο, Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

 

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στον κατάλογο Διάφορα Ντοκουμέντα, κείμενα, συνταγές κλπ.

 

 

Πατήστε εδώ για επιστροφή στην αρχική σελίδα του ιστότοπου

 

Το ημερολόγιο του Συνδέσμου Στενιωτών Ανδρου για το έτος 2014.

 

Γράφει ο Επαμεινώνδας Δημ.Λογοθέτης

Ιανουάριος - Φεβρουάριος - Μάρτιος - Απρίλιος

Μάϊος - Ιούνιος - Ιούλιος - Αύγουστος

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος - Νοέμβριος - Δεκέμβριος